Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Bertil Backman, Östersund

Bertil avled den 8 november i en ålder av 89 år. Han sörjs närmast av hustru Anna, syster Inez, syskonbarn och svåger.

Bertil Backman föddes, i Odensala, den 12 augusti 1928. Han var yngst i syskonskaran av Hilda och Nils Backmans fem barn. Pappan dog 1934 när Bertil var 6 år. Mamman skötte jordbruket tills det såldes 1944, men de bodde kvar på gården i Odensala.

Bertil träffade Anna Eriksson från Optand. De gifte sig i november 1954 och var först bosatte i Östersund och på Frösön för att sedan flytta till Odensala där de byggde den villa som blev deras hem.

Tidigt i yrkeslivet jobbade Bertil på Rahms Elektriska. Under åren 1962 till -64 utbildade han sig i företagsekonomi genom TBV. Efter en kort tid på Föreningsbanken, anställdes han 1965 på LM Ericsson där han var någon månad i Stockholm för att därefter bli ekonomichef på LM Ericsson i Östersund. Det var en tjänst som Bertil innehade fram till sin pensionering. Han var under sin tid på LM väldigt engagerad i bildandet av företagshälsovården Odenhälsan.

Bertil var känd för att vara mycket noggrann och ambitiös i allt det han företog sig.Inom föreningslivet har Bertil varit aktiv sedan barnsben. Han gick med i IOGT-scouterna 1935 och togs in i IOGT Logen 287 Odens Sal 1943, där han var verksam i olika roller. På senare år skötte han om IOGT-NTO:s lokal i Odensala. Det IOGT-NTO ägda företaget Östersunds Godtemplares byggnadsaktiebolag övertog fastigheten i slutet av 90-talet, och något år därefter utsågs Bertil till dess verkställande direktör med ansvar för flera av IOGT-NTO:s fastigheter i Östersund.

Tempelriddarorden och Riddartemplet Jämteborg i Östersund har Bertil tillhört sedan 1973. Under tolv år var han med i dess Mästareråd med ansvar för ekonomiska förvaltningen. Bertil tilldelades 1988 Stortemplets förtjänstmedalj i silver för arbetet inom Tempelriddarorden.

Bertil tyckte om att vara ute i skog och mark och tillsammans med Anna älskade han att plocka bär, speciellt hjortron. Till favoritutflyktsmål på sommaren hörde stugan i Bergvik där de stortrivdes. Bertil var, ända fram tills senaste åren, en hängiven älgjägare i Optands jaktlag.

Anna och Bertil tog ofta bilen och åkte på semesterresor främst i Sverige och Norge. Tidigare i livet gjorde de en resa till Tanzania.

I samband med en fallolycka skadade Bertil ryggen, som fick komplikationer, och den sista månaden vårdades han på Brännagården i Häggenås.

Hjördis Nilsson