Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Birgitta Jacobsson Nilén, Nacka

Birgitta Jacobsson Nilén har avlidit, nyss fyllda 65 år. Birgitta växte upp i Brunflo men hade sitt yrkesliv och sin familj i Stockholm, med maken Holger och barnen Greta och Max, samt även systern Christina med familj.

Birgitta tog studenten 1975 på naturvetenskaplig linje vid Wargentinsskolan i Östersund. 1976-77 studerade hon i USA. Hemma i Sverige började hon på läkarutbildningen i Stockholm, men fann snart att det inte var hennes bana. Nyfikenheten på människor och det breda samhällsintresset ledde i stället till journalistiken.

Ett tremånaders sommarvikariat på ÖP:s lokalredaktion i Strömsund, sommaren 1978, blev det första journalistjobbet. Birgitta erbjöds att fortsätta på ÖP, men sökte i stället till den tvååriga Journalisthögskolan i Stockholm, där hon började i januari 1979. Radio Gotland, TT, Norrtelje Tidning, Dagens Nyheter och Kommunaktuellt var några av de redaktioner som fick dra nytta av Birgittas förmåga att gräva fram fakta och färg för väl underbyggda reportage.

Vid sidan av journalistiken läste Birgitta även statsvetenskap och arbetade en tid som researcher för Gunnar Myrdal då han skrev sin bok Hur styrs landet.

Strax efter mitten av 1980-talet kom Birgitta till Sveriges Radio. Hon började på det nystartade Konsumentekot och blev sedan kvar på Ekoredaktionen resten av sitt yrkesliv, i en rad olika befattningar, bland annat som nyhetsproducent och chef för aktualitetsmagasinet Studio Ett.

Birgitta hade en sällsynt förmåga att knyta vänskaper och att hålla dem kvar över åren. Vi som hade förmånen att ha henne till vän och kollega imponerades av det gedigna journalistiska hantverk som hon alltid presterade, vad hon än företog sig – samtidigt som hon var varm och omtänksam, som vän och arbetskamrat. Som chef hade hon en unik förmåga att se och bekräfta alla medarbetare.

Birgitta hade en rad intressen utanför journalistiken. Fjällen förstås, och skärgården, med fritidshus på en liten ö. Och seglingen – där hon tävlade med framgång i Paralympics i Peking 2008, i Skud 18-klassen med mixad tvåpersonersbesättning. Hon reste i Australien, Afrika, Latinamerika och Asien – alltid med journalistens nyfikenhet, att vilja förstå för att kunna förmedla.

Allt detta gjorde Birgitta samtidigt som hon under många år kämpade med stora utmaningar, till följd av en alltmer sviktande fysisk hälsa, som bland annat innebar att hon var rullstolsburen i två decennier. Men hon klagade sällan, tvekade aldrig inför uppgifter, och som den inbitna journalist hon var ville hon alltid veta allt, undersöka alla alternativ och fatta självständiga beslut även när det kom att handla om vård och behandlingar. Hon var alltid påläst, alltid kritiskt granskande och alltid tydlig i sina beslut.

Ett uttryck för Birgittas omtanke och handlingskraft var att hon efter pappa Arnes bortgång ordnade så att mamma Anna kunde flytta ner till ett boende i närheten av Birgittas hem i Enskede, för att få vara nära barn och barnbarn sina sista år.

För sina vänner var Birgitta ett ljus och ett föredöme, med sitt urstarka och positiva engagemang i livet, där hon hade förmågan att alltid hitta de ljusa gläntorna i en mörknande skog. Till dem hör också att hon hann med att uppleva känslan av att vänta barnbarn. Birgitta saknas oss och kommer att finnas med, alltid.

Hans Månsson

Elle-Kari Höjeberg

Micael Lindholm