Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Bo Ahlberg, Karlstad

Läkaren Bo Ahlberg, Karlstad, avled i hemmet den 13 oktober 2019 i en ålder av 72 år. Han sörjs i första hand av hustru Karin och barnen Per, Mats, Hans och Elisabet med familjer.

Bo föddes i Karlskoga som yngst av två bröder. Efter studentexamen och psykologistudier påbörjades läkarutbildning vid Göteborgs universitet, där blivande hustru Karin var en av kurskamraterna. Paret flyttade till Öster­sund efter examen 1973 och Bo sökte sig till kirurg­kliniken, där han genomförde specialistutbildning i både allmänkirurgi och urologi. För för­kovran i urologi tjänstgjorde han också periodvis vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Som överläkare i Östersund deltog Bo i upp­byggnaden av en specialiserad urologenhet med nydanande diagnos- och behandlings­metoder. Det var en omfattande verksamhet med stor betydelse för många patienter. Bo var också en av arrangörerna till en urologkonferens i Östersund 1992, som sedan kom att fortsätta som en årlig nationell konferens, ”Kalmarunionen”.

För oss kollegor var Bo en rakryggad och trygg person, alltid lojal mot patienter och medarbetare. Han var orädd och beredd att strida mot beslut som kunde medföra negativa konsekvenser för vården. Med en sarkastisk replik kunde han punktera uppblåsthet och avslöja dåligt under­byggda synpunkter. Han var på flera sätt huvudet högre än oss andra.

På fritiden var Bo en duktig golfspelare med en erkänt kraftfull sving. 2001 flyttade familjen till Karlstad, där Bo fortsatte som urolog. Bo och Karin behöll dock kontakten med Jämtland och besökte de många vännerna ofta. Vid Bos plötsliga död var det bara veckor kvar till den planerade flytten hem.

När Bo berättade om sina vuxna barn och barnbarn gick hans glädje, kärlek och stolthet inte att ta miste på och våra tankar går nu till Bos familj. Vi kollegor saknar en klok och uppskattad kollega och vän, men är utomordentligt tacksamma för hans vänskap under så många år.

För kollegorna vid kirurgkliniken i Östersund

genom Ewa Lundgren och Staffan Gedda