Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Börje Svedjesten, Oviken

Som tidigare meddelats på annan plats, har Börje Svedjesten, Oviken, avlidit i en ålder av 81 år. Myssjö/Ovikens idrottsförening har därmed mist en av sina mest trofasta profiler med livslång ledargärning.

Börje var tidigt aktiv i Myssjös fotbollslag. Där spelade han föredömligt i många år och blev efter sin aktiva tid fotbollsdomare – även det med framgång.

Han var föreningsmänniska till själ och hjärta. Vurmade för sin hembygd, där han växte upp i Svedje, ett par stenkast från Åsvallen, där det utkämpades många spännande och tuffa drabbningar.

När Myssjö och Ovikens IF i början av 1970-talet inledde samtal om sammanslagning, spelade Börje en viktig roll. Fusionen blev med åren framgångsrik. Anläggningarna i både Svedje (Åsvallen) och i Fröjdholmens närhet (Kejsarvallen), blev inte bara kvar utan utvecklades successivt sida vid sida.

Börje hade talets gåva. Han var en väldigt social person som ofta höll tal, oavsett det handlade om bröllop, 50-årskalas, idrottsevenemang eller andra sammankomster. När han harklade sig och tog till orda tystade omgivningen. Han fann alltid de rätta orden – inte minst beroende på att han personligen kände alla de människor som samlats till fest eller andra samkväm.

När MOIF ville bygga ett elljusspår i Borgvik och Borgen tog han kontakt med markägare, förde samtal och förhandlingar, vilket kom att underlätta projektets genomförande.

Börje hade även ett finger med i spelet när badhuset byggdes i absolut närhet till skolan i Myrviken.

Han var alltid med. Hade idéer, var speaker under Sundinsrännet vintertid, men var samtidigt noga med att inte bli invald i några styrelser. Han hade rågångarna klara för sig utifrån det jobb han hade som kultur- och fritidschef på Bergs kommun.

När skidsektionen skulle arrangera DM på skidor 2001 gjorde han dock ett undantag. Där ingick han i organisationskommittén och tack vare massor av nedlagt jobb även från många andra personer, blev evenemanget lyckat både sportsligt och ekonomiskt. DM:et gav ett värdefullt netto på nästan 90 000 kronor, där bygden ställde upp unisont.

Var det möten och sammanträden ringdes det alltid till Börje. Han var den perfekte ordföranden. Vant svingade han klubban väl påläst. Några akademiska kvartar existerade inte. Eftersläntare gjorde sig inte besväret – han körde alltid på utsatt klockslag.

Vi inom Myssjö/Ovikens IF känner stor tomhet och saknad nu när Börje lämnat oss efter en tids sjukdom. Alla hans berättelser, skämt, hans kluriga och slagkraftiga humor. Men vi minns honom samtidigt med stor glädje och tacksamhet över att ha fått arbeta vid hans sida under många decennier med stor framgång för idrotten i bygden.

Myssjö/Ovikens IF:s styrelse

genom Sune Salomonsson