Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Brita Jonsson, Klövsjö och Rätan

Brita Jonsson har avlidit i en ålder av 93 år och 10 månader. Brita, född Lindberg, var dotter till Ingeborg och Johan Lindberg och föddes på gården Hambergs i Klövsjö.

Brita var fem år då hon flyttade till gården Berg-Jonas som Britas mormors mor brukat. Brita saknade syskon men hade god kontakt med sina kusiner i byn. Brita växte upp och gick skolan i Klövsjö. På somrarna hjälpte Brita sina föräldrar med arbetet på gården och sommartid på fäboden Skålen.

Efter avslutad grundskola gick Brita på Birka folkhögskola, där hon lärde sig sömnad, tillskärning, vävning och broderi med mera.

Brita gifte sig 1957 i Klövsjö kyrka med Sven Olof Jonsson från Oppbodarna i Kvarnsjö. De flyttade då till Rätan där Sven Olof fått tjänst som Skogsvårdskonsulent. I Rätan fick deras tre barn växa upp. Hon sydde mycket kläder till barnen och till sig själv. Brita tog hand om hem och familj tills hon i slutet av 70-talet började arbeta i köket på hotellet i Storhogna och senare som skolstäderska i Rätan. Brita var aktiv i hem och skola, och i husmodersföreningen och en kort period arbetade Brita politiskt i Centerpartiet i Bergs kommun.

1993 flyttade Brita och Sven-Olof till Britas hemgård i Klövsjö. Där var Brita och Sven-Olof sysselsatta med skogsarbete, gården och familjens trädgårdsland. Skidåkning lockade vintertid.

Brita var en mycket duktig husmor och kunde ta hand om det som skogen och jorden gav. Brita var fenomenal att plocka bär då hon kunde konsten att välja ut de finaste bären. Hon hade alltid ett stort urval av hembakt kaffebröd när någon kom på besök. Brita och Sven Olof var båda intresserade av musik och var flitiga besökare på musikaftnar, Storsjöyror och musikarrangemang i närområdet. Även utlandsbesök var intressanta och givande och de besökte både Cypern och grekiska öarna, där både sol och bad lockade.

Brita var en glad, positiv och mycket hjälpsam person som alltid ställde upp för både släktingar och bekanta. De sista fem åren bodde Brita på äldreboendet Östgärde i Rätan, där hon fick en mycket god omvårdnad och fick njuta av god lagad mat. Hon fortsatte att vara aktiv med att duka fram och ta undan efter att alla ätit i den mån hon kunde. Brita fick stilla somna in i närheten av de närmaste.

Tack för allt mamma.

Barnen Eva och Thomas