Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Brita Nordin, Sion

Brita Nordin, född Föllinger, har avlidit i Sion, Schweiz. Hon blev 100 år. Hon sörjs närmast av barn med familjer.

Brita Nordin föddes i Hackås, Jämtland, i en musikalisk och konstnärlig familj. Hennes far, Göran Olsson Föllinger, var en berömd violinist som ofta var ute på långa turnéer i Sverige, Europa samt även Kanada.

Familjen var omgiven av djur på den egna gården och hos grannar och Brita berättade gärna och ofta om hästar, getter, kor och tjurar som hon växte upp med. Brita var rastlös från födseln och ville alltid träffa nya människor. Hon var en duktig gymnast och skidåkare och arbetade ett par säsonger som lillvärdinna på fjällhotellet i Bydalen där hon i september 1939 fick uppleva hastigt avresta gäster från både Norge och Tyskland.

Efter att ha bott i Östersund och Sundsvall flyttade hon till Stockholm 1940 där hon delade lägenhet med sin yngre bror, Torsten Föllinger. Brita var väldigt målmedveten och gjorde karriär i yrkeslivet genom utbildningar i maskinskrivning och språk vilket ledde till anställning på bank.

I Britas sökande efter nya upplevelser gick det lilla flyttlasset med tåg till Paris 1949 där Brita hade fått anställning på Union de Banques á Paris (UBP). Paris formligen kokade av energi och Brita stormtrivdes på caféerna och med danslivet inpå småtimmarna. Efter en kort sejour på en bank i Madrid träffade hon Ingemar i Paris och de gifte sig 1955. De fick två söner och familjelivet infann sig snabbt.

Representation med Ingemars affärsrelationer blev vardag och de var frekventa gäster på flera av de mest välkända restauranterna. I samband med Ingemars pension flyttade de 1983 till Crans-Montana, Schweiz. Brita ägnade mycket tid åt golf och skidåkning. Tyvärr avled Ingemar hastigt redan 1987 och det de hade planerat att göra tillsammans blev aldrig av.

Brita skaffade sig dock på kort tid ett nytt stort umgänge och besökte regelbundet sina vänner, syskon samt barn och barnbarn i Frankrike och Sverige. För barnbarnen var Brita alltid livlig, spänstig, rolig, stilig och exotisk med sina turbaner och berättelser från förr men också en förebild som skidåkare en bit över 80 år. Hon höll alltid dörren öppen för besök och delade gärna med sig av gamla bilder och berättelser.

2007 flyttade hon in på ett äldreboende i Sion som blev hennes lyckliga hem, med bland annat karateträning när hon var 97, fram tills hon odramatiskt somnade in där den 26 januari 2021.

Sönerna Lars och Per Nordin

Barnbarnen Gabriella, Alexandra, Nils och Hugo Nordin