Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Brita Olsson, Åsarna

Vår kära famma, Brita Olsson född Åslund, har stilla insomnat i den aktningsvärda åldern av 97 år.

Hon föddes på gården Ol-Pers i Österåsen Åsarna, som äldst av åtta syskon. Tidigt fick hon lära sig sysslor som hörde ett jordbruk till. I många år var hon på sin mommas och moffas fäbod, Gammelbuan. Där hjälpte hon till med alla de sysslor som hörde till ett fäbodbruk och så småningom drev hon buan själv.

I tjugofemårsåldern träffade hon vår faffa, Alvar Olsson. De gifte sig 1949 och bosatte sig på faffas hemgård, Olles i Brånan. Där bedrev de tillsammans jord- och skogsbruk. Hon brukade berätta hur hon körde kolryssjor med traktor. De hade även hästar och hundar. Famma var duktig på allt.

1955 kom deras efterlängtade son Gunnar, vår pappa. Famma älskade honom till månen och tillbaka.

I slutet av 80-talet tog pappa över hemgården och då flyttade famma och faffa till Åsarna. Under åren 1992, -93 och -97 berikades hon med barnbarnen Rasmus, Marcus och Emil. Stoltheten över sina fyra ögonstenar fann inga gränser.

I februari 1999, samma år som famma och faffa skulle fira sina 60 år som gifta, avled Alvar. Han lämnade ett stort tomrum i fammas liv, men hon hade ju oss.

Famma cyklade till oss i Brånan. Hon passade oss barnbarn eller hjälpte till med annat på gården. Vi minns hur hon plöjde fram mellan hässjorna, plockade potatis och staplade ved. Alltid något på gång, hon älskade att arbeta. Slåttanna och höanna brukade vi avsluta med god mat, så då åts det strömming. Famma älskade surströmming.

Cykeln ställde hon undan när hon var runt 85. När vi senare fick körkort kunde vi skjutsa henne dit hon ville. Hon följde alltid med i tiden.

Hennes hjärta klappade väldigt varmt för ÅIK. En supporter att räkna med. Hon följde varje tävling, oavsett om det var på tv eller om det var på plats i Åsarna.

2013 vändes hennes liv upp och ner, då hennes enda barn, vår pappa, tragiskt omkom i en arbetsplatsolycka. En ljusning kom i juni 2014 då hon fick ett barnbarnsbarn, Loui. Hon blev gladare, men så klart orolig över honom och oss att något skulle hända.

2015 flyttade hon in på servicehuset Treklövern i Åsarna.

Nu har lilla goa famma fått frid och vi vet att hon håller om sina kära. Krama pappa så mycket.

Barnbarna dine