Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Britt-Marie Nilsson, Norderön

Britt-Marie Nilsson, vår älskade mamma, mormor, farmor och svärmor, har i en ålder av 90 år, lämnat oss i stor saknad.

Hon föddes i kökssoffan i Strömens på Norderön, där hon växte upp i en jordbrukarfamilj tillsammans med sin lillebror. I unga år arbetade hon som både butiks- och hembiträde i Östersund.

Hon träffade sin blivande make Oskar, redan som fjortonåring när denne kom till Norderön för att arbeta som dräng. Oskar och Britt-Marie gifte sig 1949 och paret fick fyra barn tillsammans. Då Oskar arbetade veckovis på annan ort under barnens uppväxt, fick Britt-Marie ta stort ansvar för mycket av hemmets sysslor.

I slutet av 60-talet började Britt-Marie jobba som hemsamarit på Norderön. Hennes engagemang för äldres välmående var stort och hon ledde terapiarbetet för Öns pensionärer tills hon var 80 år. Ett och annat gympapass leddes också, både för äldre och yngre.

Hon tyckte mycket om att laga mat och baka, vilket hon var väldigt duktig på. Detta uppskattades av ö-barna då hon under några år arbetade på förskolan som kokerska.

Britt-Marie och Oskar delade även på en kyrkvaktmästartjänst under många år med allt vad det innebar. Norderö kyrka har smyckats otaliga gånger med Britt-Maries vackra blomsterarrangemang, många gånger med handplockade blommor. Detta var mycket uppskattat, speciellt vid vigslar.

Norderös hembygdsförening låg henne varmt om hjärtat, där satt hon som sekreterare under många år. Hennes intresse för hantverk låg till grunden för att det startades en hantverksgrupp på Ön, där det bland annat tillverkades uppskattade ljusstakar i form av tomtar, lucior och sockendräkter.

Då maken, Oskar insjuknade i en svår lungsjukdom redan vid 60 års ålder, fick Britt-Marie dra ett tungt lass, eftersom hon fick ta över hemmets alla sysslor utöver sitt eget arbete. Hon blev änka 2001.

Britt-Marie var en kreativ och fantasifull kvinna. När det skulle spelas teater på skolavslutningar sydde och knåpade hon ihop alla kläder till skolbarnen. Hon sydde också familjens kläder. Hennes kreativitet mynnade ut i en mängd olika kurser, bland annat silversmide, akvarell- och porslinsmålning. Musik har alltid funnits i hemmet och hon var själv aktiv medlem i Sunne Norderö kyrkokör fram till slutet av sitt liv.

Britt-Marie var alltid mån om sitt yttre, alltid snyggt klädd och fin i håret. Redan som ungdom hade hon ett stort intresse för mode och var ofta först med det senaste.

Hennes liv var trädgården, blommor och katter, otaliga timmar har lagts i den prunkande trädgården på Norderön, där öns första näckrosdamm och fontän anlades.

Britt-Marie lämnar ett stort tomrum efter sig hos de fyra barnen, femton barnbarnen, tretton barnbarnsbarnen och ytterligare ett, som ännu ej sett dagens ljus.

Familjen