Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Bror Strömstedt, Östersund

Bror Strömstedt, älskad make och far, har efter en lång kamp mot svåra sjukdomar stilla somnat in söndagen den 19 november, 90 år och fem dagar gammal.

Bror föddes i Kyrktåsjö den 14 november 1927 och var den yngste och nu den sista kvarvarande i en syskonskara på åtta, därav hans något ovanliga andranamn Ottomar!

När Bror var 16 år flyttade familjen till Hallviken och som 18-åring började han arbeta på Konsum Hammerdal, som ansvarig för specialvarulagret. År 1949 blev han föreståndare för den nyinrättade konsumbutiken i Fagerdal och samma år träffade han sitt livs kärlek, den då 19-åriga Britt Svensson från Länglingen. Under ytterligare 15 år var han sedan kooperationen trogen och under tiden utökades familjen med barnen Bengt och Elisabeth.

År 1964 blev Bror distriktschef för försäkringsbolaget Ansvar och familjen flyttade då från Solberg, Hammerdal till Östersund, där Britt och Bror var bosatta till 1976. Redan 1967 lämnade Bror Ansvar för jobbet som kontorschef på Klensmedens åkeri i Lit och efter nio års pendlande så köpte Bror tillsammans med ytterligare fem anställda åkeriet. Bror och Britt flyttade då till Lit och delägarna drev gemensamt, med Bror som driftsledare, åkeriet till 1991, då Bror drabbades av en blodpropp. Trots en halvsidesförlamning som följde av blodproppen, lyckades Bror med idog träning till stor del övervinna sina besvär.

Tillsammans med Britt kunde de sedan under många år ägna sig åt sitt största intresse, Britts föräldragård på Länglingen. Bror kunde också upp i 80-årsåldern hänge sig åt sitt andra stora intresse: älgjakt. Han var under många år jaktledare i Länglingens jaktlag och nedlade ett stort antal älgar, bland annat en guldtjur samma år som han fyllde 50 år.

Trots svåra sjukdomar med återkommande sjukhusbesök under sina sista år så kunde Bror tack vare god omvårdnad av mamma Britt leva ett rikt liv. Han var mycket vetgirig och allmänbildad och höll kontakt med familj, släkt och vänner genom ett flitigt Internetanvändande, något som han började med vid dryga 80 år. Facebook var en av hans främsta kanaler för att hålla sig uppdaterad om vad som hände i omvärlden.

En av hans stora drivkrafter i kampen mot sin sviktande hälsa var att få uppleva sin 90-årsdag. Som medlem i en släkt med långlivade män så ville han inte vara sämre än sina företrädare! Med alla sina kära fick han också uppleva att bli firad i hemmets vrå på sin högtidsdag, vilket lämnade honom nöjd och tillfredsställd. Bara fem dagar senare somnade han sedan rofyllt in.

Bror lämnar efter sig, förutom makan Britt och oss två barn, sex barnbarn och sju barnbarnsbarn, alla hans ögonstenar.

Han var en skarpsinnig, vitsig och oerhört snäll man som alla gav oss stor glädje och många oförglömliga stunder. Alltid i vårt minne och för all tid saknad!

Elisabeth Nilsson och Bengt Strömstedt