Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Carl-Eric Mosten, Östersund

Carl-Eric Mosten somnade in den 16 mars i en ålder av 88 år. Carl-Eric föddes den 20 oktober 1932 i Lövsta Sundsjö. Vid ett års ålder flyttade familjen in till Östersund och snart började ett långt och givande arbetsliv.

Redan före skolåldern skulle kastved bäras in till hyreshusets vedpanna. 1942 började Carl-Eric som lärling på Petterssons möbler. Därefter följde arbete på Stens bokhandel, Wisenska bokhandeln, som tidningsförsäljare på tåget och extraknäck som taxichaufför.

Efter studier på Handelshögskolan i Kristinehamn började Carl-Eric 1956 som försäljare på radiofirman Telo. Carl-Eric var en mycket omtyckt och duktig försäljare och en av hans absoluta favorithistorier var när han stuvade företagsbilen full med radiogrammofoner och for i väg till Föllinge, Bakvattnet och Häggsjövik på säljresa. Månadslönen för en säljare var 500 kr och helpension hos Selma Karlsson i Bakvattnet kostade 5 kr och 50 öre. Vid hemkomsten redovisade Carl-Eric en försäljning på 5 200 kr vilket resulterade i att ägaren bestämde att Carl-Eric skulle ta över verksamheten. Firman drevs därefter i Carl-Erics regi under 25 år med butik, verkstad och periodvis med 40 ombud ute i länet.

Överraskningar var en av hans starka grenar och många blev förvånade när han kom farande i sin flygmaskin "Kalle David" och landade i Övsjöbyn eller Vigge, för att leverera en reservdel till någon trasig AGA-tv.

I början på 60-talet träffade han sin blivande fru Sonja. 1964 föddes Anna-Karin och familjen utökades med Manne 1972. Både Carl-Eric och Sonja tyckte om att träffa släkt och vänner och det var alltid ”folk” på besök i stugan i Sundsjö eller i huset på Krumhornet. Dragspelsmusik var ett intresse och Lindqvistarna var de stora favoriterna. I höstas frågade vi om Carl-Eric skulle komma på middag. Det gick inte. Han skulle vara privatchaufför åt Folke Lindqvist.

I slutet på 80-talet startade Carl-Eric ett säljbolag och en ny karriär som säljare av konfektyr tog fart. Jobbet och samarbetet med grossistföretaget Choco-Bako tyckte han mycket om. När Carl-Eric var 82 år och kollegan Harry var 76 år frågade många om inte Choco-Bako hade Sveriges äldsta säljkår.

På slutet blev det problem. Telia hade kapat telefonstolparna till gården i Bjärte och det gick inte att faxa. Lösningen blev att låna faxen på Bilbolaget. Hur förvånade blev inte Volvo i Göteborg när det kom beställningar på choklad och polkagrisar i stället för bilar.

Många mil med bil har det blivit. Tänk alla leveranser av radio och tv, säljresorna längs norrlandsvägarna, utflykterna till hembygdsgårdarna och standardturen runt Sundsjön.

Pappa var pigg in i det sista men kroppen tog ut sin rätt. Vår pappa Carl-Eric lämnar ett stort tomrum efter sig och vi minns honom med stor glädje.

Nu har du åkt din sista tur runt Sundsjön. Vi saknar dig.

Barnen Anna-Karin och Manne