Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Carl-Gunnar Forslund, Östersund

Carl-Gunnar Forslund, Östersund, har avlidit i en ålder av 83 år.

Den 7 januari 1937 födde mamma Helena sitt fjortonde barn i salen i det nybyggda huset i Gumboda, Kusfors, Västerbottens län. Det förra hemmet hade brunnit på sommaren och med handkraft grävdes grund och man uppförde i ilfart det hus där Carl-Gunnar växte upp.

Vi har fått oss berättat om hur han fick nacka hönsen och hur han som liten pojke skickades med hästen Pärla för att med slåttermaskin meja ner höet på utägorna. Han vägde lite som barlast på maskinen så han passade bra men, det var spöklikt där han jobbade ensam och när han kom hem var hästen svettig.

På 1950-talet skulle pojkarna bli ingenjörer och C-G fick flytta till Lövånger för att börja realskola där äldsta syster Ingrid bodde. Mamma blev emellertid sjuk och avled när C-G var 15 år. Detta var Sara Lidmanland och han skulle inte gråta och "pjoskas" med men han kunde flytta tillbaka till sitt föräldrahem och slutförde studierna till realexamen i Boliden. Han berättade ofta om hur han fått hjälp av sina systrar för att läsa vidare.

Efter studentexamen vid Skellefteå högre tekniska läroverk -57 och värnplikt vid I 19 i Boden så gick färden till Ludvika och Asea och ytterligare något år senare anställdes han vid Fläktfabriken i Luleå.

Ungdomarna i norra Västerbotten åkte gärna till Bastuträsk för att dansa till Yngve Forssells orkester. Så gjorde C-G en lördag när han åkte hem till Gumboda och så gjorde också Hildegun Forssell. Men, hon skulle om någon månad åka till Östersund för att börja på sjuksköterskeskolan. Drygt ett år senare meddelade C-G att han sökt jobb på Grapenfeldts i Östersund och vid midsommar 1963 kom han med sin Volvo PV som enda packning för att söka lyckan här. Därefter arbetade han som konsult och konstruktör av ventilationsanläggningar resten av sitt verksamma liv. Det är många offentliga byggnader i Jämtlands län byggda på 60-, 70-, 80- och 90-talen där CGF står på orginalritningarna. Han kunde sina formler och ekvationen skulle gå ut. När NNP:s anläggning skulle startas efter ombyggnad så fungerade inte ventilationen. Han stod på sig, man fick riva en vägg och rören var felkopplade!

Tre döttrar föddes i äktenskapet, Helena 1965, Christina -69 och Ulrika -71 och han begåvades med fem barnbarn som gärna räknade matte med morfar.

1969 byggdes villan på Garnvägen i Odensala i egen regi och under många år ägde familjen fritidshus i Åkersjön. Carl-Gunnar var friluftsmänniska som visste var bären fanns, hittade i skogen och en passionerad småviltsjägare som hade många duktiga stövare. Eftersom han inte gav sig i första taget så kunde det bli långa jaktdagar. Mobilen blev en välsignelse för hustrun som slapp vara orolig.

Carl-Gunnar var inte så mycket för vackra ord och vacker yta men grunden skulle göras riktigt. Rejäl och trofast är epitet som jag vill ge honom och han hade en speciell humor som fick mig att skratta.

En av systrarna fällde en gång orden "oss forslundare skickar man inte" och det stämde. Han ville själv bestämma. Han var också en man av den sort som snart inte längre finns. Uppväxt på bondgård på landet hade han fått många praktiska färdigheter som kom väl till pass när han skulle lösa tekniska problem. Färdigheter som nutidens män går miste om. Jag är bortskämd med att ha haft en man som kunde så mycket.

Sina sista år hade han problem med hälsan, men som den fighter han var så reste han sig många gånger. Nu orkade han inte mer utan somnade in i hemmet med familjen omkring sig.

Jag saknar honom oerhört.

Hustrun Hildegun