Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Curt Björkman, Östersund

Bästa vännen och hedersmannen Curt Björkman, Östersund, har genom olyckshändelse avlidit.

En vårdag 1994 fick jag besök på mitt kontor av Curt, som presenterade sig som byggnadsingenjör, och undrade om det fanns möjlighet till en anställning.

Vi stod i begrepp att påbörja projekteringen av radiohuset i Östersund och behovet av en driven projektör var stort. Curt hade mycket goda vitsord så det var bara att slå till. Detta var ett av de bättre beslut jag tagit under hela min yrkesverksamhet.

Det visade sig att Curt var en mycket skicklig och noggrann yrkesman som aldrig lämnade en uppgift innan den var löst och färdigbearbetad. Hans kunskaper var omfattande och ovärderliga och han överförde sina lärdomar på mig, vilka jag ännu idag har stor nytta av.

Detta var i brytningstiden mellan att rita för hand eller medelst dator. Kontoret var ej utrustat med datorer så hela projektet genomfördes enligt den äldre principen, tusch och blyerts på ritfilm.

Kontoret bestod av tre medarbetare, så vår arbetsbörda var stor, med tight tidplan och snabba leveranser av ritningar.

Oändliga diskussioner om olika detaljutformningar och hur dessa skulle utföras, gjordes i alla projekt och en mycket hög noggrannhet var alltid en ledstjärna. Helheten är sammansatt av alla dess delar och resultatet är en symbios av detta. Efter denna princip arbetade Curt och han lämnade aldrig denna devis.

Vi lärde känna varandra ganska väl, dels på kontoret, dessutom genom umgänge på fritiden samt en semesterresa till Korfu. Under en studieresa till Danmark botaniserade vi i dansk arkitektur med inslag av besök på gemytliga krogar på den danska landsbygden.

Vi genomförde en mängd olika projekt, varav ett Domusvaruhus i Namsos var ett bland de större.

Curt var född på Frösön, vilket han var mån om att poängtera. Därefter blev bostadsorten Lockåsen. Hans pappa läste till byggnadsingenjör och fick jobb i Gäddede och familjen flyttade dit.

Så småningom landade de i Klockestrand i Ångermanland.

Efter färdiga studier vid verkstadsskolan på Sandö och Örnsköldsviks Tekniska Skola fick Curt anställning hos arkitekt Holger Jonsson i Östersund och blev bland annat ansvarig för projekteringen av varuhuset Kärnan i Östersund. Han bildade 1969 eget kontor tillsammans med sin mångårige arbetskamrat Jörgen Gimbring, under firmanamnet Gimbring & Björkman Ing.-& Arkitektkontor där en mängd projekt genomfördes. Företaget upphörde 1993.

Curt var en snäll, trevlig och lyhörd kompis som lämnat många fina och oförglömliga minnen. Han värnade om sin familj, lyssnade gärna på jazz, var en god jägare, där älgjakten stod i fokus.

Närmast sörjande är hustrun May-Britt och dottern Kristina.

Bo-Gunnar Dahl

Arkitekt SAR/MSA