Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Dagny Jonsson, Hammerdal

Dagny Jonsson, född Pettersson, somnade in natten mot den 30 augusti på Åshamra i Hammerdal.

Hon föddes 1925 och växte upp som näst äldst i en syskonskara om sex i Döviken, Krångede, där föräldrarna hade ett litet jordbruk.

Hon träffade Erling Jonsson från Österövsjö när han jobbade på kraftverket i Krångede och de gifte sig 1945. Paret bosatte sig i Sikås där de drev ett åkeri. De fick tre barn, Leif, Ulla och Tommy. I början av 60-talet byggde familjen tillsammans en stuga vid sjön i Raftälven där de tillbringade många fina somrar. I dag glädjer stugan en ny generation. 

Senare i livet valde Erling och Dagny att gå skilda vägar och hon flyttade till Hammerdal. Hon utbildade sig till sjukvårdsbiträde i Kälarne och arbetade inom äldrevården under många år. 

I Dagnys frys fanns alltid sju sorters kakor och bär från skogen. Hon trivdes på sin blomstrande uteplats, tyckte om att dansa och att handarbeta. Under många år var hon aktiv i Hammerdals vävstuga och gav bort många vackra plädar, dukar och mattor till barn och barnbarn. Hon löste mängder av korsord så länge ögonen tillät henne. Hennes verbala kreativitet var mycket stor och många av hennes säregna ord och uttryck kommer att leva kvar i familjen. 

För knappt två år sedan flyttade hon från sin lägenhet i Hammerdal in på Åshamra där hon har fått mycket god omvårdnad. In i det sista har hon haft sitt goda minne i behåll. 

Den 18 juli i somras firade vi hennes 89-årsdag på Åshamra. Dagny har alltid månat mycket om familjen som växt med åren. Alla barn och barnbarn med respektive och barnbarnsbarnen samlades till en överraskningsfest. Till festen kom också hennes tre systrar Nelly, Ingrid och Sonja och flera andra släktingar.

Dagny gladde sig mycket åt dagen som blev till ett fint minne för oss alla. 

Nu får hon vila. 

Familjen