Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Ebba Andersson, Stockholm

Ebba Olivia Andersson, född Ångnell, föddes 1915 i Fannbyn, Jämtland.

Ebbas föräldrar var Emma och Lars Ångnell. De fick tillsammans tolv barn och Ebba var nummer sju i syskonskaran. Det var fattiga förhållanden vilket gjorde att barnen var tvungna att börja arbeta genast efter att de slutat folkskolan och blivit konfirmerade. Som 13-åring fick hon en pigplats hos en bondfamilj i närbelägen by. Hon har berättat hur hon då saknade sin mamma och sina syskon mycket. I 20-årsåldern följde Ebba efter syskonen John och Bibbi, som flyttat till Stockholm. Hon började arbeta inom vården, bland annat vid Stockholms sjukhem i Saltsjöbaden. Där träffade hon sin blivande make, timmermannen Birger Andersson, och fick med honom dottern Ulla-Britt.

Från mitten av 50-talet och framöver blev Vällingby Ebbas nya hemort. På IBM sysslade hon först med monteringsarbete och blev därefter kopiator. Ebba var mycket släktkär och åkte ofta tillsammans med maken och dottern upp till sina föräldrar på sommarsemestrar, inte minst för att kunna hjälpa till med alla sysslor vid det lilla torpet. Efter det att föräldrarna inte längre fanns i livet blev resorna mer sällsynta.

Särskilt nära stod Ebba sina systrar Gerda, Bibbi och Lydia. Systern Lydia och hennes dotter Agneta omkom tragiskt 1952 i ett, som det då kallades för, familjedrama. Denna händelse kom naturligt nog att påverka Ebba i hög grad.

De senaste åren kom Ebbas minnesbilder att alltmer grumlas, men hon gladdes åt barnbarnen och barnbarnbarns besök. Allra mest längtade hon hem till sin mamma.

Nu har hon kommit hem.

Ulla