Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Einar Nordkvist, Bräcke

Einar Nordkvist har avlidit i en ålder av 92 år.

Einar föddes på Storberget i Öratjärndalen, Bräcke kommun. Där var två gårdar, Överberget och Nederberget, och båda är sedan många år öde. Det som påminner oss om alla de som bodde på Överberget är nu en gammal järnspis, resterna av en ladugård samt uppodlad mark. Den uppodlade marken håller på att tas över av resliga tallar och granar som susar i vinden. Einar var också reslig samt kommunikativ och hade säkert drag av de som före honom bodde på Storberget.

Alla bör vi tänka på de som odlade upp och arbetade hårt för att överleva på Storberget. Livet måste ha varit svårt många gånger men samtidigt var det säkert många ljuspunkter. Ett sådant tillfälle var säkert när en älg hade oturen att ”ramla” för att sedan bli stekt på spisen som nu är ett minne på Einars födelseplats. Förmodligen var det också mycket älgkött även under hans senare liv.

Från Storberget blev han av sina föräldrar ”utlokaliserad” till Räggen. Att flytta från ”Berget” torde ha varit mycket svårt. Det var nog som att flytta från skogen till en stad. Sedan blev det flytt till både Gråsjön och Bräcke. Storberget hade inte, när Einar föddes, någon körbar väg och det var kanske det som gjorde att han senare började köra bil. Det fortsatte han med så länge som kroppen tillät och kanske ännu längre. Bilar var en del av hans liv.

Einar var den sista som var född och bodde på Storberget i Öratjärndalen.

På Storberget är en minnestavla uppsatt med hans namn så han blir ihågkommen.

Lennart Bäckström