Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Einar Thuné, Östersund

Einar Thuné, Östersund, har avlidit i en ålder av 89 år.

Einar har varit folkdansen i Östersunds Folkdansgille trogen sedan i mitten av 1960-talet. På senare tid blev det mest dragspelet som var hans deltagande i gillet förutom som föreningsfunktionär. Det sägs att: ”I himlen finns dragspel för alla...” Han trakterade även durspel och höll några durspelskurser för oss andra spelintresserade i gillet. Einar spelade durspel i många år i Verknuffaran och med dragspelet deltog han i Tiljans spelmän. Han var med i flera olika revysammansättningar vid olika jubileumstillfällen som gillet firade.

Han deltog i flera utlandsresor, så kallade utbytesresor, mellan folkdansgillet och utländska folkdanslag. Det första han gjorde i folkdansgillet var att spela till den barngrupp som hans bror var ledare för på 60-talet. Han var även en dansant man som i dansens virvlar var aktiv på många sätt. Förutom folkdans och gammaldans så var det periodvis högreståndsdanser, squaredance, modern dans med mera. På 80-talet deltog folkdansgillet en gång i tv-programmet Nygammalt, och självklart var Einar med.

Som föreningsmänniska var han mycket aktiv. Han har prövat de flesta funktioner i en förening. Några av de funktioner som han under sina cirka 55 år har varit verksam i med varierande antal år/syssla är ordförande, styrelseledamot, ledamot i musiksektionen och studiesektionen, bibliotekarie, valberedare och tryckansvarig av Heimnytt, vår föreningstidning. Han har även varit stugvärd i tio år och när föreningen omorganiserade blev han med i stugsektionen i sju år med en viktig syssla där som bokningsansvarig för uthyrning av vår danslokal Tiljan.

På 60-och 70-talen hade Einar även förtroendeuppdrag i vårt distrikt, så som vice ordförande, ledamot i dräkt- och slöjdsektionen, revisorssuppleant och styrelsesuppleant. Han var också gammaldansinstruktör i ett antal år på 70- och 80-talen, senare blev han spelman till gammaldanskurser. Han spelade till våra folkdansträningar på onsdagar samt vid våra uppvisningar ute i samhället tillsammans med våra övriga spelmän, hur många år som helst. Einar spelade ett antal år för både barn- och ungdomsgrupperna på 90-talet.

Han var även delaktig i ombyggnaden av utebadets omklädningsrum till vår fantastiska danslokal, Folkdansgården Tiljan.

Han tilldelades Folkdansringens förtjänsttecken i silver 1994, och i guld 2017. Han utsågs till hedersmedlem i folkdansgillet 2012.

Vi saknar dig Einar.

Vännerna i Östersunds Folkdansgille