Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Eivor Björs, Frösön

Vår mamma, Eivor, föddes och växte upp i byn Bäckebo strax intill Tallåsen, Ljusdal.

Hennes flicknamn var Norén och hon var yngst i en syskonskara om åtta. Hon hade fem bröder och två systrar, som alla har gått bort före henne.

Hon var ett sladdbarn och faktum var att hennes äldste bror fick en flicka samma år som mamma föddes, och de två gick senare i samma klass i skolan.

Under ungdomstiden träffade hon sin livskamrat, vår pappa Jonas Björs från Järvsö. De gifte sig och fick tre barn, Håkan, Mikael och Pia. Vår storebror Håkan blev bara tre år gammal och minnet av honom vårdade mamma mycket ömt. Vår pappa Jonas gick bort för ungefär tio år sedan och vår tröst i dessa dagar är att mamma får återförenas med både sin älskade son Håkan och vår pappa Jonas.

Familjen flyttade från Ljusdal upp till Östersund där nytt arbete väntade maken Jonas. En villa byggdes i Mjälle på Frösön, där vi barn vuxit upp och där familjen rotade sig och trivdes. Kontakten med barndomens nejder släpptes aldrig och många var resorna till våra släktingar i Tallåsen och Järvsö. Till slut övertogs en gammal fäbodvall i Nor utanför Järvsö där vi tillbringade vår barndoms härliga somrar och där samlas vi efterlevande fortfarande, så ofta vi kan.

Mamma tillhörde den generation som var hemma med oss barn, medan vi var små. Men hon var också en av dem som ganska tidigt gick ut i arbetslivet och förvärvsarbetade. Hon arbetade i köket på Frösö sjukhus medan det fortfarande fungerade som sjukhus och hon fortsatte arbeta där när det blev skola och kontor ända fram till sin pensionering.

Vår mammas stora intresse var dans. Som ung cyklade hon vida omkring i Hälsingland, med sina väninnor, till olika dansbanor. Och på en dans i Furuvik, dit hon cyklade, mötte hon vår pappa. Som pensionär tog hon och Jonas upp dansandet igen och de for vida omkring i östersundstrakten för att dansa. Efter att Jonas lämnat oss fortsatte mamma dansa några år till, innan krämpor började sätta hinder i vägen.

Vår mamma har varit en omtänksam, snäll och generös farmor och mormor till sina barnbarn. En farmor och mormor som alltid fanns till hands när vi behövde hjälp och avlastning. Hon månade alltid med värme om de sina.

När vår pappa gick bort hjälpte vi mamma att ta över en katt, och så kom Axel till mamma. Axel har de sista åren varit ett fantastiskt sällskap till mamma och tillsammans med grannkatterna Torsten och Doris har han förgyllt mammas sista år.

Mamma sörjs närmast av oss barn Mikael med hustru Maria och Pia med maken Maths, barnbarnen Joakim, Jonas, Sara, Lina, Clara och Erik samt övrig släkt och vänner.

Mikael och Pia