Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Elof Bergqvist, Mörsil

Elof Bergqvist, Mörsil, har avlidit i en ålder av 81 år.

Pappa föddes 1938 och växte upp på en vackert belägen gård i Slätte vid Kallsjöns strand. Han fick tidigt hjälpa till med gårdens sysslor tillsammans med sin yngre bror Gunno.

Småskolan gick han i Böle, sedan folkskola i Kall och realskola i Järpen med boende på internat under veckorna.

Yrkeslivet började i skogen och som mjölkkrukslastare på Kallbussen. Värnplikten genomfördes i Boden. Efter att ha tagit buss- och lastbilskort jobbade pappa först åt Kalls Trafik i många år och sedan åt ASG. Jag minns vad spännande det var att få följa med pappa på jobbet, att sitta längst fram i bussen och hjälpa till att lämna av gods och postväskor. Efter övernattning i Överäng vände bussen åter mot Järpen.

Pappa gifte sig med Ester från Järpbyn 1967 och de fick fick två barn tillsammans, Gun och Kjell. Efter att ha bott på två olika ställen i Järpbyn gick flyttlasset till Mörsil, där de köpte Mellgrens gamla slakteri. Det blev pappas livsverk och ett perfekt ställe för oss barn att växa upp på. Vi har många fina barndomsminnen därifrån.

De sista yrkesverksamma åren jobbade pappa som sågverksarbetare på Ocke Trä. Det var skönt att kunna cykla på jobbet efter alla mil på vägarna.

På fritiden ägnades mycket tid åt trädgården som var väldigt fin och välskött. Andra intressen var fiske, bärplockning och sportstugan i Krok. Pappa engagerade sig ideellt i Sällsjö skoterklubb och som pensionär satt han som ordförande i PRO:s lokalavdelning.

Efter pensioneringen blev pappa tidigt änkeman och det blev väldigt ensamt, trots barn och barnbarn. Som tur var träffade han Siv, en pigg pensionär från Krokom, som också var ensam. Tillsammans fick de många fina år, fyllda med aktiviteter som dagträffar, motionsdans, utflykter och hemliga resor.

Tyvärr drabbades pappa av hjärtproblem och fick göra en stor bypassoperation i Umeå januari 2018. Det blev en stor omställning från att ha varit pigg och aktiv, till att bli stillasittande och vara beroende av hjälp från andra. Pappa som aldrig ville vara till besvär.

Den sista tiden bodde pappa på Fjällvindens gruppboende i Hallen, där han fick bästa tänkbara omhändertagande. Livsglädjen försvann dock mer och mer i takt med ökad ohälsa. Höjdpunkterna var att få att åka färdtjänst till Krokom och hälsa på Siv samt våra promenader på byn i elrullstolen.

Ett olyckligt lårbensbrott blev för mycket för pappas svaga hjärta, som gav upp två dagar efter operationen på Östersunds sjukhus.

Vi saknar dig.

Gun och Kjell