Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Elov Svensson, Hackås

Sjöingenjör Elov Svensson, Hackås, gav sig 3 februari 2017 iväg på sin sista seglats efter en kort tids sjukdom, 81 år gammal.

Elov föddes i kammaren i på Korsbacken i Billsta, Hackås. Han var ett av fem syskon, mor Lilly var hemma och skötte barn och hushåll och far Arvid hade snickeri hemma på gården. Kontakten med syskonen var mycket viktig livet ut.

Femton år gammal gick han till sjöss. Första hyran var på fartyget Altair. Det var efterkrigsår. Arbetsvillkoren var dåliga, maten torftig och hytterna ganska så eländiga. Men det var på sjön – och i maskin – han skulle vara. Resorna blev snart längre och längre, gamla tjänstgöringsintyg vittnar om besök i Kanada och Sydamerika under 50-talets tidiga år.

På Sjöbefälsskolan i Härnösand utbildade han sig till sjöingenjör och tog examen 1962. Därefter arbetade han som maskinchef inom svenska handelsflottan. Främst för rederierna Svenska Lloyd och Broströms, både ombord på lastfartyg och under ett decennium fram till 1977 i passagerartrafik på m/s Patricia som gick mellan Southampton i England och Bilbao i norra Spanien.

Han gifte sig med Hackåsflickan Berith 1966, samma år föddes dottern Kikki, Carina kom knappt två år därefter och slutligen Cathrine 1972. Mirakulöst nog lyckades han vara hemma i samband med alla barnafödslarna.

Vi i familjen fick följa med på många resor. Den längsta seglatsen för vår del gick från Luleå via Panamakanalen till Los Angeles och sedan Vancouver, mer än en månad till första hamn. Men pappa tog oss inte bara ut i världen, han tog också välden hem till oss: varken vitlök, olivolja, chorizo eller japanska tevespel var vanliga på sjuttiotalets butikshyllor i Jämtland.

Från 1977 tjänstgjorde han på m/s Lindblad Explorer. Ett lyxfartyg specialbyggt för kryssningar i arktiska och tropiska vatten. Nu gick resorna till Stilla Havet, Pitcairn (där han träffade på Bountyättlingar) Galapagos och Påskön, längs Amazonas och till Antarktis.

Julafton 1979 var han ombord när Lindblad Explorer gick på grund i Antarktis. Besättningen och passagerarna evakuerades. Efter en provisorisk lagning på plats genomfördes en riskfylld bogsering av fartyget till Chile. Enbart pappa, kaptenen och en kock fanns då ombord.

Under åren 1985-1987 tjänstgjorde han på m/s Thuleland som då tjänade som expeditionsfartyg för indiska staten i Antarktis. Det var långa resor, på flera sätt: han gav sig av i oktober och återvände till Hackås någon gång i april. I november 1986 skriver han till yngsta dottern: ”Det kan hända att vi stannar lite längre i Antarktis detta år … Jag ska i alla fall vara hemma till din skolavslutning.” Det handlade då om sommaravslutningen drygt sju månader senare!

Men lika långa perioder som han var borta på arbete, var han också hemma med familjen, på heltid. Då fanns det gott om tid för lek, samvaro och utflykter. Han trivdes i skog och fjäll och vatten. Drömde om stora hjortronskördar, som ibland blev verkliga. Gav aldrig upp hoppet om att reda ut ett fiskenät, hur tilltrasslat det än var efter fisketuren i Näkten.

Pappa var en god historieberättare, återberättade många vådliga äventyr från barndomens Hackås och sjömanshistorier från hela världen. Det var inte alltid helt lätt att avgöra sanningshalten i alla berättelser. Han var klurig och finurlig, i skjortfickan fanns alltid en liten anteckningsbok och ett par pennor. Kanske måste något viktigt noteras eller en ekvation lösas.

I november 1987 mottog han Kungliga patriotiska sällskapets Emmerymedalj i guld som belöning för långvarig uppskattad tjänst till sjöss.

Efter pensionen fortsatte resandet, han luffade runt flera månader i Paraguay och Brasilien på egen hand och under senare år blev Turkiet en solklar favorit, där han tillsammans med mamma var flera månader under några vintrar.

Elov efterlämnade hustrun Berith, döttrarna Kikki (Christina), Carina och Cathrine med familjer. Han var också stolt morfar till åtta barnbarn: först fyra flickor på raken och sedan fyra pojkar. Han fattas oss alla!

Äldsta dottern Kikki Hatt