Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord: Eva Stattin, Valsjöbyn

Vår mor Eva Stattin (född Jonsson) föddes den 31 maj 1926 i Hotagen. Hon var yngst av fyra syskon. Hennes pappa var komminister och mamman arbetade mestadels med gården och sedvanliga uppdrag som prästfru.

Annons

Eva lärde sig spela piano och orgel redan som 10-åring, det var något hon tyckte var väldigt stimulerande och roligt. Under tiden hon gick gymnasiet i Östersund började hon vikariera som kantor i Hotagen.

Eva gick Folkskoleseminarium i Gävle och tog sin lärarexamen 1950.

Efter examen flyttade hon till Valsjöbyn och arbetade där som lärare fram till 1987.

Hon träffade sin make Erik och de gifte sig och fick två barn, Desirée och Urban.

De hann vara gifta över 50 år innan Erik avled 2008.

1961 sökte Eva kyrkomusikertjänsten i Hotagens församling. Hon fick tjänsten och spelade sen i kyrkan fram till 1996, det blir 35 år.

Under en stor del av dessa år ledde hon kören i församlingen, det var en uppgift som gav henne mycket glädje. Kören deltog bland annat i bygdespel och konserter.

Arbetet som lärare var väldigt stimulerande och hon gick med glädje till sitt arbete varje dag. Kontakten med barnen och att se glädjen i barnen när de själva upptäckte att de förstod olika saker och utvecklades, gav henne stor tillfredsställelse.

Eva kände stor tacksamhet över att få följa många av församlingsborna i deras liv från dop till skola, konfirmation, bröllop och ibland även begravning. Hon kände stor kärlek till människorna och var noga med allas lika värde.

Hon hade härlig humor och försökte se det positiva i vardagen.

Vi barn har alltid känt mammas stöd, kärlek och omsorg. Hon har varit omtänksam och öppen för nytänkande och aldrig dömande. Hon älskade sina fyra barnbarn och fem barnbarnsbarn

I två år bodde Eva på Hotagsfjärden, där hon trivdes mycket bra och sista halvåret tillbringade hon på Solbacka. Mamma fick mycket god vård och omsorg på båda ställena och skröt av boendenas personal in i det sista.

Vår saknad är stor.

Desirée och Urban

Annons