Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Evy Möller, Östersund

Evy Möller, Östersund, har avlidit i en ålder av 88 år.

Tidens gång är obarmhärtig. Den en gång så stridbara Evy som tog hand om hemlösa katter och kämpade för alla djurs rättigheter, är borta.

Vi som hade glädjen att få lära känna henne under de mest aktiva åren trodde knappt att den dagen skulle komma då hon inte skulle finnas med bland oss och i full fart. Under senare år har Evy dock varit sjuk och för några år sedan kände hon att det var dags att lämna över sitt arbete inom Jämtkatten, bland annat den viktiga kassörsposten, till yngre krafter. Men hennes anda lever kvar i katthemmets skötsel.

Evy kände starkt för alla djur, men hennes hjärta klappade alldeles särskilt starkt för hemlösa katter. Hon tog emot många sådana i sitt och maken Carl Magnus hem, men kände också att hon ville göra något större.

1978 startade hon och två andra eldsjälar, Berit Nordin och Bror Halvarsson, föreningen Jämtkatten. Föreningen skulle arbeta för att höja katternas status och för att fler skulle kastrera, märka och vaccinera sina katter. Kort sagt, katterna skulle ha ett värde på samma sätt som hundar. Ett annat viktigt mål var att driva tillkomsten av ett djursjukhus i Östersund och länet.

Föreningen fick allt fler medlemmar och har som mest haft cirka 700 betalande, Verksamheten har bestått i att ta hand om hemlösa katter och att bedriva opinion för att katter ska ha ett bättre liv. Man inbjöd till föreläsningar och under en period åkte man ut till byar runt om i länet och höll möten om katthållning och katters värde som sociala husdjur, inte enbart som råttjägare. Under de senaste 20 åren har det viktigaste arbetet varit att driva ett katthem, där hemlösa katter får en trygg tillvaro.

Evy fick många nationella utmärkelser för sitt arbete, bland annat av tidningen Kattliv. 1994 utsågs hon till årets djurvän av Djurskyddet Jämtlands län. I motiveringen stod bland annat att Evy Möller har ”helt ideellt offrat mycket möda och kraft samt stora insamlade penningsummor på verksamheten att ta hand om hemlösa, borttappade, sjuka och oftast vanvårdade katter och kattungar”.

Kollegor och vänner inom Jämtkatten

genom Inger och Inez