Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Folke Jonsson, Högen

Till minne av vår älskade pappa.

Pappa föddes i Offerdal, närmare bestämt i Bångåsen. Han växte upp med sina föräldrar och storebror Gösta. På gården fanns kor, hästar, höns, får och grisar. Särskilt hästarna betydde mycket för honom då de bedrev uppfödning av nordsvenskar. För stoet Stella fick de många utmärkelser.

Familjen var tidig med att införskaffa traktor och pappa började köra vid åtta års ålder. Han blev snabbt flitigt anlitad av grannarna och bönderna i byarna runt omkring.

Hans första anställning var på Köjagården i Edsåsdalen. Där körde han turister till Vita renen med både häst och vessla. När turistsäsongen var över blev han tillfrågad om att följa renskötarfamiljen Bergkvist med renarna tillbaka till Jänsmässholmen. Denna skidtur med övernattning under bar himmel var början till ett stort och livslångt intresse för samerna och deras liv och leverne.

Tidigt lärde han sig slakta. Många är de djurägare som haft honom till hjälp med slakten och speciellt renslakten var en stor del av hans liv.

Mamma och pappa har varit gifta i 53 år och drivit gården med mjölkproduktion tillsammans. Pappas liv har präglats av arbete och han kände stor arbetsglädje, ofta hörde man honom vissla när han uträttade sina sysslor. Han arbetade i det tysta och klagade aldrig eller bad om hjälp. Han var också hjälpsam mot sin omgivning, kunde han hjälpa till på något sätt så gjorde han gärna det.

Pappa var otroligt glad och stolt över oss döttrar. Han var intresserad och hängde med i allt som hände i våra liv. Han var så mån om att vi skulle ha det bra. När vi så småningom skaffade familj och han fick barnbarn var han stolt som en tupp. Han var en fantastisk morfar som gärna och ofta följde med på galna upptåg. Han lirade fotboll, åkte skridskor på Röjsmon, hängde med på Storsjöbadet, följde med på fotbollsmatcher, skidtävlingar och skolavslutningar. Han körde fyrhjuling som en huligan och hissade ungarna högst upp i traktorskopan, till deras stora förtjusning.

Pappa var intresserad av omvärlden, tittade alltid på nyheterna och läste Östersundsposten. Han hade ett stort intresse för skidskytte och längdskidåkning och följde gärna tävlingarna från tv-soffan.

St Olavsloppet var en av årets höjdpunkter, då var mjölkbryggan pyntad med blommor och flaggor och vi hade riggat för vätskekontroll. En väldigt viktig uppgift var att i tid förse pappa med lagnamnet på den löpare som var på ingång, så att han kunde heja på laget, ibland sprang han med en liten bit också.

När vi alla var tillsammans då trivdes pappa. Hela familjen samlades alltid vid födelsedagar och andra högtider med fika, mat och uppsluppna diskussioner.

Otaliga är de gånger mamma och pappa packat kaffekorgen och tagit en biltur till Kall. Kallbygden låg pappa varmt om hjärtat och han ville gärna besöka kyrkogården för att titta på gravarna. Han var mycket social och intresserad av människors släktskap och livsberättelser både i nutid och från svunna tider.

Pappa hade bra sångröst och sjöng gärna högt och innerligt, ibland tyckte mamma att det var lite för mycket, och pickade honom i sidan för att han skulle hejda sig lite, när de var på någon tillställning tillsammans. Han älskade dragspelsmusik och spelade även själv, helst en truddelutt varje dag.

Vi är oändligt tacksamma för att vi fick dela våra liv med dig, och vilket avtryck du lämnar efter dig.

En älskad make, pappa, svärfar, morfar och vän.

Du fattas oss!

Familjen

genom döttrarna Anna-Lena och Sara