Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Folke Jonsson, Högen, Mörsil

Folke Jonsson, Högen, Mörsil, har avlidit i en ålder av 84 år.

Folke växte upp med sin bror på gården i Bångåsen, Offerdal. När mekaniseringen med traktor blev verklighet, for Folke vida omkring och hjälpte andra bönder att slå med traktorn.

Folke ingick äktenskap med Märit Eliasson och blev bonde på gården i Högen, Mörsil. Han tog över den från svärföräldrarna Elias och Maj Eliasson. Han fortsatte även att bruka fädernegården i Bångåsen där han sålde hö.

Folke var en mycket duktig byslaktare och var även till hjälp åt samerna vid renslakten. Stark som han var, kunde han hantera stora grisar i grislådan vid slaktningen. Som slaktare var han också mycket noggrann med hygienen. Folke var en stor tillgång för hela Västjämtland.

Gården i Högen drevs med mjölkkor i många år, därefter slakttjurar och dikor. Det fanns även några får på gården.

Som person var Folke alltid glad och trevlig. När han kom och hälsade på, drog han gärna några roliga historier som han hört under årens lopp. Det gästfria hemmet på Högen var en kär samlingspunkt för barn, barnbarn och vänner.

Folke sörjs närmast av hustrun Märit, döttrarna Anna-Lena och Sara med familjer, sex barnbarn samt svägerskan Brita med familj i USA.

Nils Uno Holmsten