Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Fritz Magnusson, Brunflo

Fritz Magnusson föddes den 3 juli 1920 i Änge, Ångsta. Han var yngst i en syskonskara på sju, en syster och fem bröder.

Som ung hjälpte han till med sysslorna som förekom på gården. Familjen hade också ett musikaliskt intresse och de var duktiga sångare. Fritz och hans bröder sjöng i manskören i Lockne. Sin värnplikt gjorde Fritz som kavallerist på K4 i Umeå. Under beredskapstiden fick han bege sig längre norrut, till Karesuando och finska gränsen.

Det var i Ångsta, på väg till en dans, han träffade sin livskamrat, Virginia. Paret flyttade senare till Brunflo och gifte sig 1955 i Frösö kyrka. Fritz jobbade då som murare och snickare och var allmänt händig, känd bland sina lärlingar som skicklig, lugn och pedagogisk.

Familjen utökades med två barn, en dotter och en son och 1962 flyttade de in i det hus Fritz själv ritat och byggt. I det huset bodde han resten av sitt liv.

Förutom skötsel av huset tillbringades mycket tid i stugan i Ångsta med bland annat odlande av grönsaker och bärbuskar. Han trivdes ute i naturen och skogen och plockade bär och svamp.

Fritz var underfundig och hade mycket att berätta och historierna hade ofta en humoristisk slutkläm. Det kunde vara historier om händelser i bygden och om personer han träffat genom livet.

Han tyckte om att läsa böcker och intresserade sig för samhällsfrågor och politik. Fritz var rakryggad, rättrådig och tyckte inte om orättvisor. Han tyckte också om att lösa korsord, spela olika spel, framförallt kortspel som han ofta nöjt avslutade med ett hjärter ess på hand.

Tillsammans med hustrun och vänner reste han till olika platser utomlands men det blev också en del bilresor, ofta till sonens familj i Hälsingland. Han tyckte om när familjen samlades och han hade alltid en nära relation med sina barn och sina sex barnbarn.

Han blev änkeman 2017 och vi i familjen försökte då lindra tomheten som blev.

Bara några veckor innan han gick bort föddes det första barnbarnsbarnet som han stolt fick hålla. Han levde ett rikt och långt liv och hade livslusten kvar ända till slutet. Den 14 januari 2020 somnade Fritz in i sitt hem omgiven av sin familj. Han lämnar ett stort tomrum efter sig men också många berättelser och vackra minnen.

Familjen