Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Gerda Elfqvist, Älvros

Gerda Elfqvist har somnat in, nästan 96 år gammal.

Gerda bodde ensam i sitt hus Djurläkars i Älvros tills för någon månad sedan. De sista två veckorna var Gerda på Svedjegården i Ytterhogdal, och där fick hon sluta sina dagar.

Gerda var född och uppvuxen i fjällbyn Lillfjäten i norra Dalarna. Hon var nummer sex i syskonskaran på tio syskon. På gården fanns mjölkkor, hästar och många getter, 30 stycken. Gerda har berättat att hon och hennes syskon fick mjölka getterna innan de gick till skolan, som fanns i byn. Gerda gillade inte de efterhängsna getterna.

Gerda gifte sig 1951 i Frösö kyrka med Sven Elfqvist från gården Djurläkars i Älvros. De bosatte sig i Östersund och bodde där cirka 20 år innan de flyttade till Älvros.

Gerda arbetade mest i hemmet, men också som hemsamarit en tid. Sven var kontrollassistent i Hushållningssällskapet. Gerda och Sven fick en son, Mikael, 1955 och som tragiskt avled 1977.

Maken Sven avled 2003 och Gerda blev ensam.

Gerda var en glad positiv och förnöjsam kvinna med nära till skratt. Både unga och gamla uppskattade hennes sinne för humor.

Hon deltog i byns aktiviteter i kyrkan och hembygdsgården. Gerda följde gärna med på olika musikevenemang till Sveg. Hon uppskattade mycket Älvrosbornas och grannarnas besök och omsorg.

De senaste åren har Gerda haft hemhjälp från kommunen. Hon tyckte mycket om sina hemsamariter och uppskattade att de satte sig ner och pratade en stund.

Nu har Gerda gjort sitt, hon är värd den eviga vilan.

Syskonbarn genom Lena Eklöf