Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Gertrude Windstedt, Östersund

Vår älskade mamma, svärmor, mormor och farmor, Gertrude Windstedt, Östersund, har den 5 maj stilla insomnat i hemmet omgiven av sin familj.

När morfar John lämnade oss var hon noga med att flaggan på gården skulle hissas på halv stång. Vi var lika noga den här gången, då det var momma själv som lämnade oss. En halvtimme efter att hon släppte taget vajade flaggan halvvägs upp, det blåste en lätt bris och himlen var lite grå. Allt var stilla och tyst, det blev tomt.

Hon har ju alltid funnits, alltid varit full av liv, i mormor bodde livsglädjen och lekfullheten. Hon slutade aldrig leva. Och hon kommer aldrig att sluta leva inom oss som stod henne närmast, tre barn, åtta barnbarn, fjorton barnbarnsbarn, svärson, svärdotter och många vänner.

Mormor blev 100 år, det svindlar lite när jag tänker på det. Sina första 15 år tillbringade hon i Chicago Illinois, dit familjen utvandrat på 20-talet. Jag var till New York ifjol, och när jag promenerade i Battery Park och tittade ut över vattnet och Frihetsgudinnan så tänkte jag på momma, att där kom hon, med båten. Det var lite svårt att ta in. Hon var med om så mycket.

Morfar John träffade hon i Luleå efter hemkomsten från USA. De gifte sig 1940 i Gammelstads kyrka och tillsammans fick de tre barn. Hon och morfar arbetade hela livet sida vid sida med sina bagerier och konditorier, som mest hade dem fem igång och jag minns så väl hur hon tyckte att jag, syrran och brorsan visst kunde äta potatisbakelse och dricka saft fast morsan kanske tyckte lite annorlunda ibland. Men hon ville bjuda, hon ville ge, och hon gav verkligen. Till varje födelsedagskalas, varje högtid bakade hon tårtor, kakor och lagade mat. Hon var noga med födelsedagspresenter och julklappar, och trots att det var en del födelsedagsdatum att hålla reda på så missade hon inte ett enda.

Mormors liv var långt och innehållsrikt, och hon somnade stilla in omgiven av sina närmaste.

Sov gott lilla momma.

Familjen, genom barnbarnet Björn