Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Gösta Undin, Hallom

Gösta Undin, Hallom har avlidit i en ålder av 91 år. Hans närmaste sörjande är makan Clara, dottern Ann-Charlotte samt barnbarnen Lage och Anna-Karin med familjer.

Gösta var född och uppvuxen i Svedje, i Gärdsta församling hos sin älskade mormor och morfar. Han började arbeta redan som 13-åring bland annat som dräng på olika bondgårdar.

1944 gifte han sig med Clara, född Jonsson, från Hallom. Gösta flyttade sedan till Hallom där han och Clara övertog hennes hemgård, Karl-Jons.

De fick två döttrar, Ann-Charlotte och Elenor, men Elenor dog redan vid födseln. 1964 föddes deras barnbarn Lage som sedan bodde på gården hos Gösta och Clara.

Förutom jordbruket så arbetade Gösta med förkärlek i skogen ihop med olika människor, bland annat med sin svärfar Jonte Karlsson. Han arbetade också flera vintrar åt både flottnings- och regleringsföreningen.

Gösta tyckte mycket om att vara på tjarn och i buan, där han plockade bär, fiskade och jagade eller på senare år bara njöt av livet i Hallåsen.

Gösta och Clara hade många vänner och de umgicks med förkärlek med dem och sin släkt. Göstas bror Stig, senare med sin familj, var en kär återkommande gäst i Hallom. Karl Eriksson i Kvitsle, även han mycket förtjust i att vara i skogen, var en annan speciell vän som Gösta upplevde många fisketurer i fjällen med. De plockade också hjortron ihop och umgicks mycket tillsammans med familjerna på hemmaplan. En annan riktigt bra kompis som Gösta hade var John i Jontes.

Gösta och Clara tyckte mycket om att resa och att se nya platser. Som fästfolk och nygifta cyklade de till Sollefteå där Göstas mamma Agda bodde och drev konditori och bageri. Sedan gjorde de långa bilresor i hela Sverige ihop med Agda och Göstas adoptivpappa Jolle. Så småningom köpte de en egen bil och husvagn och då fortsatte resorna i Sverige, men framförallt i Norge som blev deras favoritsemestermål. De gjorde även några längre resor, varav en gick till Rom.

Göstas stora intresse från tidig barndom var sång och olika sorters musik. Han spelade munspel och sjöng i högan sky. Han ägnade gärna tid åt att spela in sin favoritmusik på kassettband och en ny skiva eller ett inspelat kassettband var alltid en välkommen present.

I övrigt var Gösta mycket intresserad av idrott och han missade aldrig en fotbollsmatch på Åsvallen i Svedje.

Gösta gillade att delta i och följa med vad som hände i samhället och han läste gärna både tidningar och böcker om det. Annat som han gillade att läsa var historia, till exempel om andra världskriget, som han själv deltog i, men även faktaböcker om djur, natur, jakt och idrott.

1990 övertog Lage gården och då byggde Gösta och Clara ett hus alldeles i närheten. Där anlade de en stor trädgård med träd, buskar, blommor, grönsaker och bär som de lade ner mycket möda och kärlek i.

De var i perioder dagföräldrar till Lages alla tre döttrar, vilket beredde dem stor glädje.

Göstas bakgrund och uppväxt i Gärdsta fanns hela tiden kvar inom honom och han återvände gärna till sina släktingar och vänner där, i slutet mest i tankarna.

Hans stundtals tuffa uppväxt, som ung bonddräng på olika storgårdar, gjorde att han värnade mycket om människor som behövde extra stöd.

Ann-Charlotte