Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Gunnar Lindberg, Södertälje

Vi träffades första gången 1991, när vi i Gevåg hade en återvändardag.

Det kom många före detta Gevågsbor, cirka 150 personer från när och fjärran. Två av dem kom från Södertälje, Gunnar och Maja Lindberg.

Gunnar var född i Gevåg och gick även sitt första skolår i byn. Familjen var bosatt i Sandarne utanför Söderhamn där båda föräldrarna arbetade i ett sågverk. Där började också Gunnar en gång, men snart kom han in på sin livsbana. Han utbildade sig till hantverkare inom VVS och blev så småningom ingenjör. Han anställdes som lärare i en yrkesskola och blev kvar fram till sin pensionering.

Under återvändardagen berättade han att hans födelsehem var det hus jag och min familj bor. I min släktforskning visade det sig att vi var släkt på långt håll, något Gunnar ofta talade om. Han var oerhört intresserad av sin forna hembygd och ville ständigt höra historien om sina förfäder, varför det blev si eller så.

Vi hälsade på Maja och Gunnar i deras hem på Fornbacken i Södertälje, med vid utsikt över bygden. När han hade fyllt 90 köpte han en splitter ny bil och bilhandlaren hade aldrig sålt en ny bil till en så gammal person. Då han var 92 sålde han sin Kompis, som Skodan kallades.

Vi har inte träffats på senare år, inte efter hustruns bortgång, men vi talades vid emellanåt, särskilt den 9 januari då han fyllde år.

Gunnar fick problem med gula fläcken i ögonen på senare tid och skulle nu få plats på ett särskilt boende. Men i väntan på det avled han i en ålder av 101 år och 7 månader. Frid över hans minne.

Jan Lindström i Gevåg