Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Gunnar Sahlin, Döviken

Gunnar Sahlin har efter en tids sjukdom avlidit i en ålder av 76 år. Närmast sörjande är barnen Lennart, Lena och Johan med familjer samt syskon med familjer.

Gunnar föddes 1938 och bodde med sin äldre bror Gösta, mamma Britta och mormor de första åren i Stugun där Britta arbetade som barnmorska. 1946 flyttade Britta, Gösta och Gunnar till Döviken där pappa Henry övertagit familjens jordbruk. Efter fullgjord skolgång både i Krångedes och Dövikens skola började Gunnar arbeta hemma på gården tillsammans med sina föräldrar och bröderna Gösta och Olle.

Militärtjänst i Östersund och Kristianstad, studier på Hampnäs folkhögskola och Tvillingsta lantbruksskola lade grunden till ett långt yrkesliv som hemmansägare och 1966 övertog han föräldragården i Döviken tillsammans med sin hustru Inga-Lill.

Under åren 1965 till 1983 fick Gunnar och Inga-Lill tre barn, Lennart, Lena och Johan.

Som bonde och skogsägare arbetade Gunnar hårt med att förbättra lönsamheten och ekonomin på gården bland annat genom att på olika sätt mekanisera skogshanteringen, uppfödning av slaktsvin och oxar samt spannmåls- och jordgubbsodling.

Efter hustrun Inga-Lills bortgång överlät han 2005 gården till äldste sonen Lennart och hans hustru Annica och bosatte sig i en grannfastighet i Döviken.

Förutom att värna om familjen och många vänner och bekanta var Gunnars stora intressen jakt och fiske och att jobba för utveckling av byarna Krångede och Döviken samt att dokumentera vardagslivet i byarna. Hans dokumentationer och hembygdsintresse utgjorde en god grund till Birger Ekerlids bok Krångede i kraftens tid vilket Gunnar verkligen uppskattade.

Efter sin pensionering arbetade Gunnar med renovering och underhåll av sin nya fastighet och sina fritidshus vid Ammerån och sjön Gesunden. Byföreningens verksamhet med Gammelskolan, affärens överlevnad och put and take-fisket i fiskdammen var några av Gunnars stora intressen under hans sista levnadsår.

Lennart, Lena och Johan med familjer samt syskon med familjer