Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Gusten Backlund, Hammarstrand

Gusten växte upp i Döviken, Krångede, som son till Elias och Hulda Backlund.

Efter realskolan i Hammarstrand gjorde han ett antal scenframträdanden i hembygden.

Som Jämtlands rockkung Little Gus Morris presenterades han på Gerålund i Bispgården sommaren 1957.

Han flyttade sedan till Göteborg, började på Barken Viking och utbildade sig som fartygselektriker. Han gick därefter till sjöss med Johnssonlinjen. Mestadels blev det Sydamerika men även Afrika, Europa och Nordamerika.

Han missade mönstringen till värnplikten eftersom han låg till sjöss, men blev ändå inkallad till flottan. När inkallelsen kom, tog Gusten snabbt hyra på ännu en Johnsson-båt, MS Buenos Aires. När båten till slut anlände svensk hamn så mottogs Gusten på kajen av en välkomstkommitté, polisen, som eskorterade honom till Karlskrona där han fick göra en 15 månaders värnplikt. Mestadels som motorman på jagaren Småland.

Efter alla äventyr till sjöss gick han Skara teaterskola och fick bland annat jobb på Arena, teaterbåten i Stockholm, där också Tor Isedal arbetade. Gusten hade en del roller men arbetade mest som inspicient, regiassistent med mera.

Därefter tog Gusten jobb inom industrin, på Oxelösunds järnverk och med tillverkning av industrifilter i Trosa.

Musiken var Gustens stora intresse. Han spelade fiol men framför allt bas, både el- och kontrabas. Han spelade i flera orkestrar i södra Sverige. I Jämtland var han Enges basist och basade även med Östra Jämtlands Dragspelsklubb under flera år.

På 80-talet återvände han till hembygden för gott och utbildade sig till svetsare, vilket gav arbete på Hellströms verkstad i Gevåg. Tillsammans med sin kusin Östen Brännlund gjordes några inspelningar och Gusten var med då Hammarforsens brus, under ledning av Östen och Ulla Brännlund, spelades vid Döda fallets 200-årsjubileum, 1996.

Gusten sjöng även i Ragundakören. Vid ett tillfälle, då kören övade på Anders-Olofskolan, tidigare realskolan, kom en före detta rektor in för att lyssna, och utbrast: "Är det inte Gusten Backlund, skolans mest legendariska busfrö".

Gusten gjorde intryck, i alla situationer, på alla han mötte, hans humor och slagfärdighet gör att vi minns honom med värme.

Närmast sörjande är jag och min bror Fred med familjer och vår avlidna systers barn

Thore Backlund