Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Harald Olsson, Ångsta

Harald Olsson somnade in den 14:e februari i en ålder av 89 år med familjen nära sig. En varm, ödmjuk och positiv medmänniska, vår pappa har gått ur tiden.

Pappa Harald växte upp som femte generation i Grimnäs på en jord- och skogsbruksfastighet med föräldrar och två äldre syskon. Berättelser om gården var ett kärt samtalsämne för honom. Haralds ungdomsintresse var fotboll, som han började spela i Stavre FK, men värvades snart till div 2 och IFK Östersund. Under vintersäsong var det skidor som gällde där han som auktoriserad skidlärare fick utöva sitt intresse för skidåkning. Hans sportintresse ledde honom till skolor i Stockholm där han gick på Lillsved och Bosöns folkhögskolor.

Harald trivdes att vistas i naturen, att se skogens tillväxt och det blev en hel del jakt. Slutligen utbildade han sig till skogsinspektor på Hällnäs skogsskola.

År 1956 träffade han vår mamma Gunilla som kom från Småland och gick sjuksköterskeskolan i Östersund. De ingick äktenskap 1959 och samma år föddes Lena. När studierna var klara fick båda tjänst i Västervik. Familjen utökades med Maria 1961 och Göran 1967. Efter åtta härliga år i Västervik vid hav, klippor och öar gick flyttlasset tillbaka till Östersund. Harald hade fått tjänst inom Perssonkoncernen som försäljningschef för skogsmaskiner, där han var verksam i nio år.

En egen gård hade alltid stått högt på önskelistan och paret fick tillfälle att köpa gården Nordanberg i Ångsta 1974. Där fick Harald uppleva fyra generationer boende på gården under sin levnad.

Harald var en entreprenör och många idéer bollades med Gunilla. Detta resulterade i säljföretag, ett inom elbranschen där han själv var aktiv och ett möbelföretag, vilket fortfarande drivs av familjen. Han hade också ett stort golfintresse och många golfresor upplevdes på 80- och 90-talen. Golfsporten ökade kraftigt under denna period vilket ledde till att han planerade Storsjöbygdens golfbana som anlades efter bygglov på egen mark.

Som pensionär engagerade sig Harald i Locknebygden. Han fick vetskap om ett meteoritnedslag i Locknesjön för 458 miljoner år sedan. Eftersom detta är sällsynt tog han initiativ till ett geologiskt museum, Locknekraterns Meteoritcenter, som bland annat illustrerar denna meteorithändelse. Vid samma tidpunkt byggdes även en 15 meter lång kyrkbåt, ”Lophne”, ihop med Lockne hembygdsförening.

Det var en stor ära för Harald när han utnämndes till Årets Gregorius 2007.

Även om pappa hade stort engagemang i mycket var familjen det viktigaste för honom och han fick uppleva fem barnbarn och fem barnbarnsbarn. Pappa var en speleman på dragspel och gitarr, det blev dans, spex och mycket skratt i hans närvaro. Han lyssnade gärna på musik, ofta jazz och evergreens och sjöng visor ihop med mamma vid festliga tillfällen.

Pappa var pigg och alert in i det sista men kroppen tog tyvärr ut sin rätt på grund av hög ålder.

För oss var du unik! Vi är så tacksamma att just du var vår pappa. Du finns inom oss med minnen som för alltid kommer leva vidare.

Lena, Maria, Göran