Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord: Helge Andersson, Pilgrimstad och Gällö

Helge, vår pappa, avled efter långvarig sjukdom den 25 april i en ålder av drygt 90 år.

Annons

Han var född på Gotland där han växte upp med fyra syskon och föräldrar. Helge var en lovande cyklist men fick sluta tävla på grund av sjukdom innan 20 års ålder. I sällskap av några kamrater reste han över med Gotlandsfärjan till fastlandet. Pappa fick arbete som rörmontör i Stockholm och Dalarna.

Efter en tid träffade pappa vår mamma på bal och de fattade tycke för varandra. De flyttade så småningom till Jämtland och köpte mormors Per Albin-torp, som låg i utkanten av Pilgrimstad. Pappa renoverade torpet mycket noggrant.

Familjen utökades allt eftersom och fyra barn föddes med ett års mellanrum. En lillasyster föddes drygt tio år senare och ett av barnen, Pär-Erik, avled av svår sjukdom i tonåren. Vår brors död blev en stor sorg för våra föräldrar och oss syskon. Under några års tid tog våra föräldrar även hand om två fosterbarn, Kennet och Lisbeth som kom att betyda mycket för oss alla.

Pappa var mycket arbetsam på fritiden. Han vistades gärna i skog och mark för vedhuggning och bär- och svampplockning. Han åkte skidor både på längden och utför samt gick på tur i fjällen. Ett stort intresse var att fiska med spö och nät på närliggande sjöar och tjärnar. En gång gjorde Helge en längre flugfiskeresa med helikopter till Torrön. I trädgården odlades främst potatis och olika sorters grönsaker. Vi barn fick tidigt lära oss att rensa.

Pappa reste med vår mamma till olika öar i Medelhavet och reste hem till Gotland varje år där han hade sina rötter. Pappa och mamma fanns alltid till för barnbarnen och hemmet var även öppet för släkt och vänner.

Vår pappa avled i slutet av april, fyra månader efter mammas död, och saknaden är stor.

Barnen

Annons