Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Henry Åkerström, Tullingsås

Henry föddes i Flykälen 1947 på föräldrarnas gård där han sedan växte upp som bondpojke.

När han var 15 år följde han med Bror Olovsson till Lillfulvurn, vilket kom att bli ett område som han ofta återkom till och blev en av hans största passioner i livet. Till en början vandrade han med enkel utrustning, ibland ensam och sov ofta under klar himmel. Under denna tid var fisket det viktigaste och många kaggar saltades och bars hem. Då som senare var han en trogen maskmetare, så nät- och båtfiske fick aldrig någon stor plats i hans äventyr.

Henry tog senare realexamen och studerade vidare till maskiningenjör. Efter det gjorde han värnplikt som gruppchef på artilleripjäs på A 4 i Östersund. Han flyttade söderut och jobbade för Scania i Södertälje och en sväng på Sandviken industri men hamnade senare i Östersund. Där arbetade Henry på Lenko och var med att utvecklade snöskotern Larven. Han fortsatte vidare till Hara mekaniska där han också bytte arbetslinje och började jobba som kamrer. Han stannade kvar på Hara till slutet av 70-talet och träffade under denna tid sin blivande fru Ulla-Britt.

1981 gifte han sig med Ulla-Britt och 1982 föddes sonen Markus. Året efter flyttade den lilla familjen till föräldragården i Flykälen, då huset stod tomt efter faderns död 1981. Nu levde han också för jord- och skogsbruket där han trivdes väldigt bra och förvaltade skogen i sin fars fotspår. Han började jaga älg och skaffade många nya vänner.

Henry bytte yrkeslinje och började jobba som redovisningskonsult vilket han fortsatte med fram till sin pensionering.

1986 föddes dottern Maria och familjen var komplett. Henry var en familjefar med mycket stort tålamod och en trygg kärlek fanns alltid för familjen.

1993 flyttade familjen till Tullingsås där han träffade nya bekantskaper och antog nya uppdrag bland annat i bykooperativet. Henry var aktiv i föreningslivet och en sann byråkrat som stred för att det som var sagt skulle följas och rättvisa skulle skapas.

2001 förändrades hans liv när han fick en hjärtinfarkt som påverkade honom svårt både fysiskt och psykiskt. Trots detta följde många roliga år med fortsatt fiske, älgjakt, dans och resor tillsammans med fru och familj. Han besökte länder som Uzbekistan i öst och USA i väst, bilresor till Schweiz och mycket mer.

2012 genomled Henry ytterligare en hjärtinfarkt som berövade honom hans aktiva levnadsstil och satte stora spår i hans välmående. Till sin stora glädje fick han uppleva två barnbarn som kom till världen, William 2012 och Enya 2014. Det blev en sista glädjefull fisketur till Norge i augusti tillsammans med barn och barnbarn som fick avsluta det rika friluftsliv han levt.

Henry avled stilla i sitt hem när det slitna hjärtat gav upp 30 augusti 2014. Vi som är familj, släkt och vänner kommer att minnas honom som en glad och ärlig man, som alltid hade en fiskehistoria att berätta.

Henry har nu som han själv sagt packat ryggsäcken och "vrakt" se vidare ut i de sälla jakt- och fiskemarkerna. För att evigt vandra i vida fjäll, njuta av friheten och få vila i lägereldarnas ljus.

Familjen