Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Hugo Lindam, Östersund

Hugo Lindam somnade in den 27 oktober omgiven av sina döttrar och sambo i en ålder av 79 år. En båtbyggare, äventyrare och tandläkare har lämnat oss.

Han var en engagerad och kärleksfull pappa, make och sambo. Finurlig, envis och snäll. Omtyckt av de tandläkarrädda och en artig danskavaljer på tedanserna på Tiljan. Hugo var nyfiken genom livet och ville alltid veta hur saker fungerade och testa nya saker. Som till exempel då han vandrade pilgrimsleden Santiago de composetela i Spanien och träffade på ett par holländare som cyklade liggcykel. Han tyckte det verkade så kul att han tog vägen över Amsterdam hem, köpte en egen cykel och vid 63 års ålder cyklade han sedan hem till Östersund.

Hugo föddes i Tallin i Estland men när han var tre år flydde familjen som bestod av storebror, mamma, pappa och mormor till Sverige med båt över Östersjön. Så småningom hamnade familjen i Valne i Jämtland där Hugos pappa jobbade som mejerist i det nu nedlagda bymejeriet. Hugo växte upp här och det var också här han lärde känna Verner som blev han närmaste vän genom livet.

Hugo gick teknisk linje på gymnasiet, jobbade under några år som maskiningenjör och utbildade sig så småningom till tandläkare. Det var medan han jobbade på Gruvön i Värmland som han träffade sin blivande hustru Monika. De dröjde några år tills de träffades igen men de tog upp kontakten igen när båda studerade i Uppsala och 1969 gifte de sig. 1978 föddes äldsta dottern Anna och strax därefter flyttade familjen tillbaka till Östersund. Fyra år senare föddes dottern Maria och vid det här laget hade Hugo öppnat sin egen tandläkarpraktik. 2013 så träffade Hugo sin sambo Barbro som han levde med till sin död.

Hugo har alltid älskat naturen och särskilt vatten. Han gillade att paddla kajak, fiska i Alsensjön, fjällvandra och kunde plocka bär som få. Han drömde länge om att bygga sin egen segelbåt och när han pensionerade sig så tog byggandet fart på riktigt. Det gav honom väldigt mycket glädje att dels kartlägga alla rutter man kunde segla runt om i världen och även att klura ut alla unika detaljer på den båten.

Det blev en båt som liknar få andra med både centerbord och djonkrigg. Vi i familjen är glada att båten hann sjösättas innan han blev sjuk i Alzheimers även om vi tror att själva byggandet egentligen var den riktiga resan.

Vi minns dig i stor sorg och saknad men är tacksamma att ha fått ha dig i våra liv. Du fattas oss.

Anna och Maria Lindam