Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: IngaLisa Näsström, Strömsund

IngaLisa föddes på Luspnäset i Storuman, som nummer två av fyra syskon. Efter att hon tagit sin realexamen gick hon lanthushållsskola i Malgomaj. 1960 mötte hon sin stora kärlek Josef Näsström och de förlovade sig redan samma år på midsommarafton.

Året därpå, på pingstdagen, stod hon som brud i Stensele kyrka och fick sin älskade Josef till sin man. Paret bodde sedan kvar i Storuman det kommande året, men flyttade sedan till Ringvattnet, som var Josefs hemby. Där drev de affären under några år. När den efterlängtade sonen Per kom 1967, gick flyttlasset till Strömsund. 1971 föddes dottern Mona och ett par år senare byggde de sitt hus på Björkvägen, där de bodde tillsammans tills Josefs bortgång.

Barn har alltid legat både IngaLisa och Josef varmt om hjärtat. IngaLisa har jobbat som barnflicka, dagmamma och sedan utbildade hon sig till barnskötare i Härnösand och vidare till förskollärare. Hon arbetade på förskola ända till sin pensionering, och hoppade även gärna in och jobbade extra även efter pensioneringen. IngaLisa har varit en fin förebild för många i sitt yrke, då hon haft nära till lekfullheten, i bland annat sagoberättande men även i att hitta på lärande och roliga lekar och utflykter.

IngaLisa och Josef öppnade upp sitt hem även för sommarbarn och fosterbarn, och det har varit ett tryggt och kärleksfullt hem för alla. Allra kärast var nog ändå när barnbarnen kom in i deras liv och de fick pyssla om dem med lekar, gofika och härliga upptåg, alltid nära till sång och dans.

Hemmet har alltid varit viktigt. Varken IngaLisa eller Josef har varit några stora resenärer. Först på senare år hittade dom sitt favoritställe på Gran Canaria, dit dom återvände flera gånger för att njuta av sol, värme och långa strandpromenader tillsammans.

Deras hem har alltid varit öppet och välkomnande för barn, familj, släkt och vänner, både från när och fjärran. Att få ställa till med kalas, med god mat, fika, sång och musik, var något de båda brann för. IngaLisa tyckte mycket om att laga mat och baka. Till julen skulle det alltid finnas minst 10-15 sorters småkakor, som släkten fick njuta av vid det traditionsenliga firandet på annandagen.

Handarbete var också något hon älskade och var jätteduktig på. Hon virkade, stickade, tovade och vävde. Tjocksockar i alla möjliga färger, små söta tomtar och gubbar som broscher, jordgubbs- och blåbärsmössor till barn, men även den fina jämtlandsmössan blev väldigt populär, både som gåva men såldes även på slöjdmässan i Strömsund under många år och i ett stort antal. Hon tillverkade även lapptäcken, som har prytt barnbarnens vagnar och sängar.

Även musiken har haft en stor plats i deras hem. IngaLisa har tyckt om att sjunga, både enskilt och i kör. På senare år gick hon även dragspelskurs och spelade på sitt röda fina spel. Det blev även några besök på spelmansstämmor runt om i närområdet. När hon fyllde 74 år fick hon en present av maken Josef, att spela in sin egna skiva. Skivan gav hon sedan bort till nära och kära, som uppskattar sång och musik.

De sista tre åren bodde IngaLisa på Solbackens sjukhem, där hon fick fantastiskt fin omvårdnad. Hon tyckte mycket om att vara ute och promenera, oavsett väder och vind. Veckan innan hon somnade in gick hon i rask takt med sin rullator och rensade även i jordgubbsplantorna utanför boendet.

Vi barn fick vara med dig dina sista dygn i livet och vi tror att du hörde när vi spelade din egna skiva. Till sist somnade du in, stilla och fridfullt en magiskt vacker försommarkväll. Saknaden är stor men vi minns dig med glädje, värme och oerhörd kärlek, älskade mamma, svärmor, farmor och mormor.

Barnen med familjer