Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Ingeborg Johansson, Nyhem, Bräcke

Vår älskade mamma, Ingeborg Johansson, född Ejenstam, har stilla avlidit i hemmet omgiven av sina barn.

Ingeborg föddes 1928 i Boberg som äldst i en syskonskara av fyra. Vid åtta års ålder förlorade hon sin mor, hennes far gifte om sig och hon fick ytterligare sju småsyskon. Föräldrarna drev jord- och skogsbruk, som äldst i syskonskaran fick hon tidigt ta hand om sina småsyskon och hjälpa till med de sysslor som fanns på gården.

Vid 17 års ålder träffade hon sin make Erik Johansson och de gifte sig året därpå. Till en början bosatte de sig i pappas hemby Greningen men 1956 flyttade de till Sunnerå. Livet i Sunnerå var hårt, familjen hade nu fem barn och bostaden saknade el och vatten. De hade också ett litet jordbruk som mamma fick sköta då pappa som var timmerkörare bodde ute i skogen under arbetsveckan. 1960 köpte de hus i Nyhem och livet blev lättare då huset hade el, vatten, badrum och låg på gångavstånd till skola och affär. Eftersom familjen slutat med jordbruk och barnen var större så kunde mamma nu börja arbeta för att bidra till försörjningen.

Första arbetet var på tunnbrödsbageri, förutom lön fick hon också tre brödkakor varje dag, vilket var mycket värt på tidigt 1960-tal. Bageriet drevs av en driftig kvinna som uppmuntrade de anställda kvinnorna att ta körkort. För att bekosta körkortet var mamma ute och plockade hallon till försäljning tidigt på morgonen innan hon gick till bageriarbetet. Att köra bil öppnade för många nya möjligheter bland annat kunde hon ta en anställning i Bräcke inom vården, ett yrke hon fortsatte med fram till sin pensionering.

Pappa avled 1998 och efter ett långt liv tillsammans blev hon ensam och flyttade till ett mindre hus i närheten. Mamma hade många intressen, hon ägnade sig åt trädgårdsarbete, handarbete och deltog i de aktiviteter som fanns i byn som kyrkan och vävstugan. Hon gjorde många resor både utomlands och inom Sverige.

Hon älskade att vara ute i skogen och promenerade varje dag i ur och skur. År 2013 drabbades hon av en stroke och förlorade förmågan att gå vilket hon sörjde djupt. Men hon förlorade aldrig humöret, hon var positiv och glad till sin läggning och det var alltid en stor glädje att komma hem och ta med henne på promenader.

Under de senaste fyra åren har hon fått fantastiskt fin hjälp av hemtjänsten i Bräcke kommun. Förutom att hjälpa mamma så har de lyst upp hennes tillvaro och många av dem kom att stå henne nära vilket vi anhöriga är evigt tacksamma för.

Mamma sörjs av sina barn med respektive, alla barnbarn, barnbarnsbarn, övrig släkt och vänner.

Anita, Alice, Leif, Gun och Eva