Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Inger Hultgren, Östersund

Nu är båda våra föräldrar, Inger och Christer borta. Båda fick leva till 90-årsåldern, så Inger har varit änka några år. Vi saknar våra aktiva föräldrar och vårt föräldrahem i Östersund.

Inger föddes i Linköping, men kom redan som treåring till Östersund med sin familj. Redan i de tidiga skolåren kom de att flytta till Karlslund, det område som Inger sedan bott i nästan hela sitt liv. Hon och hennes två syskon var tätt i ålder och lekte och busade utomhus, som alla barn på den tiden. De kom tidigt i kontakt med simning, då badhuset byggdes i Östersund. Inger hade ett tag svenskt rekord på 100 meter frisim. Hon utövade många sporter och utbildade sig med självklarhet till gymnastiklärare.

I yrket mötte hon Christer och de gifte sig och fick oss barn. De kunde skaffa sommarhuset på Öland och fjällstugan i Höglekardalen, där alla skollov tillbringades. De åkte längdåkning på skidor och sprang i skogen, tog långa skidturer på fjället, cyklade på Öland och spelade på äldre dagar golf. De åkte många Vasalopp och sprang i 60-årsåldern ett flertal maratonlopp världen runt. Inger åkte slalom tills hon var 82 år.

Inger var ständigt studerande, med alla kurser med samhällsinriktning som kunde läsas på distans från Umeå universitet. Det ledde till att hon undervisade i flera ämnen och till att hon skrev läroboken i ergonomi för gymnasiet. Inger blev studierektor och arbetade sedan med utredningar på Länsskolnämnden och Skolöverstyrelsen.

Hon doktorerade i historia 1982, varefter många forskningsarbeten gjordes, framförallt om Jämtland. Hon skrev och gav ut kvinnohistoriska böcker, såsom ”Pionjärer och miljonärer – Svensk damidrotts första hundra år”, för att komplettera den traditionella historieskrivningen. Hon var ständigt aktiv i politik och debatt och ordförande i flera föreningar, som pensionär i SPF Östersund. Hennes sista uppdrag var som förhandlare i Hyresgästföreningen, vilket abrupt avslutades när hon drabbades av afasi vid 87 års ålder.

Inger var den målmedvetna kvinnan, som inte lät sig stoppas förrän något visade sig omöjligt. Hon var inte rädd för att sticka ut hakan och väcka debatt. Men hon var också hemkär och tillbringade oftast sin mycket aktiva fritid hemma med familjen. Både i Östersund och under Ölandssomrarna fanns en trogen vänkrets, som lever vidare med barn och barnbarn. Inger lämnar ett stort tomrum efter sig, men vi glömmer henne inte. Mycket av den styrka som Inger stod för, kan vi använda som ledstjärna i våra fortsatta liv.

Eva, Olle och Anders