Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Ingrid Andersson, Östersund

Vår mamma Ingrid Andersson, f. Nilsson, föddes i Rossbol den 15 september 1934 som näst äldst av åtta syskon. När familjen sen flyttade in till Östersund fortsatte hon att tillbringa mycket tid hos sina kära morföräldrar i Rossbol.

På grund av sin reumatismdiagnos i tidiga barnaår var hon tvingad till mycket sjukhusvistelse och – som man trodde på då – att vara i stillhet. Detta var såklart svårt på många sätt, speciellt eftersom mamma hade så mycket energi, livslust och vilja.

I tonåren tog hon igen mycket av det och älskade att gå på dans och ha roligt med systrar och vänner. Mamma gillade att sy och tillsammans med systern Maj tillverkades många plagg och hattar att stolt svira runt i på olika tillställningar.

Efter realexamen arbetade mamma många år som kassörska på Berners. Därefter blev hon en lika uppskattad medarbetare på Posten, där hennes fina bemötande mot kunder och kollegor liksom hennes skickliga matematiska förmågor uppskattades mycket.

1956 träffade hon sin stora kärlek, Folke. De gifte sig i Frösö kyrka 1961. Efter några års önskan föddes äntligen dottern Carina 1964. Mammas skapande i tyg tillverkades då även i mindre versioner; Carina hade alltid söta mössor och mamma sydde ofta både en barn- och en vuxenklänning som mor och dotter glänste i.

1968 flyttade den lilla familjen till Uppsala och lyckan var stor när sonen Patrik föddes några månader senare. Första tiden i nya staden var tuff, men systrarna kom och stöttade när pappa var tvungen att arbeta. Eftersom både mamma och pappa är positiva och sociala fick de snart många nya vänner och trivdes sedan mycket bra i Uppsala. De fullföljde sin dröm om ett eget hus, som 1974 blev verklighet i ett nybyggt område där hela familjen trivdes och levde gott tillsammans flera år.

Varje sommar åkte familjen på många roliga äventyr i Sverige och runt om i Europa, först med tält och därefter husvagn. 1979 åkte flyttlasset tillbaka till hemtrakterna och ett hus i Odensala.

Mamma har alltid haft mycket energi och älskat att träna och hålla igång, både ute, i träningslokal och på danser. Hon älskade att umgås och hitta på saker med pappa, familjen och sina vänner. Mamma och pappa uppskattade värmen och att resa till olika platser i världen och fick lätt kontakt med nya människor. Det var alltid spännande när de kom hem och berättade roliga och dråpliga händelser de varit med om. Mamma var nyfiken och gillade utmaningar och vågade prova det mesta, alltid stiligt klädd och noga med sitt yttre. Härligt var att mamma och pappa trivdes så gott tillsammans på tu man hand både i vardagen och på sina äventyr.

Livets vackra efterrätter fick de 1998 när barnbarnet Ida föddes, Nike kom 2002 och minstingen Arvid 2004. Barnbarnen ville spendera mycket tid med sina mor- och farföräldrar som älskade att både ta med dem på olika evenemang och mysa och busa hemma på Stallvägen. Mamma var intresserad av teknik och hade inga problem att hänga med och förstå allt det nya.

Trots sin ständigt närvarande värk lyckades mamma genom sin obändiga vilja, styrka, glädje och pappas stöd genomföra det mesta hon ville och uppskattade i livet.

Det känns så tomt utan dig, älskade mor. Vi saknar dig alla så innerligt mycket och är så tacksamma för all din kärlek och alla fina år vi fick tillsammans.

Folke, Carina och Patrik med familjer/genom Carina