Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Ivar Johansson, Höglunda

Förre landstingsrådet Ivar Johansson har som tidigare meddelats avlidit. Men märkligt lite har skrivits om hans betydelse under den långa tid han var länets ledande politiker. Vi vill därför ge några bidrag om hur vi upplevde honom.

Ivar Johansson var en framsynt politiker, saknad av många. På 1970-talet var Ivar ordförande för landstingets sociala verksamhet och sedan under två årtionden landstingsråd (titeln har växlat). Vi samarbetade med honom som landsantikvarie respektive landstingsdirektör och senare konsult.  

Under hans ordförandeskap dominerade samarbete över partigränserna med fokus på resultat. Han sökte inte politisk strid för dess egen skull. Vi minns honom med beundran och tacksamhet.  För att visa hans framsynthet kan vi berätta om några viktiga insatser som vi, var och en på sitt håll, har varit med om.

Sten Rentzhog: Museifrågorna ledde till ständiga kontakter mellan oss under hans ordförandetid, med alltmer ökande intresse från Ivars sida. På så sätt blev han en av dem som möjliggjorde byggandet av nya museet på Jamtli, och gick 1990 in i museistyrelsen. Under åren efter invigningen var han ordförande och engagerade sig i den egenskapen starkt i Jamtlis fortsatta veckling.

Det var inspirerande att arbeta med Ivar, och som någon sade när vi berättade om dessa minnesord, blev det god stämning på möten där han var med. Han var i regel saklig och rakt på sak, kunde bedöma möjligheter, tog till sig och vägde samman. Dessutom var han till skillnad från många andra en god lyssnare

Nils Eriksson:  Ivar Johansson satt i den politiska ledningen under min tid som tjänsteman på landstinget från mitten av 1960-talet till 1979. Ivar visade starkt engagemang för sina uppdrag, hade stor respekt för ekonomisk hushållning, var respekterad över partigränserna och åtnjöt stort förtroende även hos landstingets personal

Sedan jag slutat som landstingsdirektör blev jag under 1980-talet kontaktad av Ivar, som då var ordförande i landstingets förvaltningsutskott. Han ville att jag skulle utreda och ta fram förslag på ökad samverkan mellan landstinget och kommunerna i energifrågor. Ivar såg behov av kompetenshöjning för att begränsa oljeberoendet och öka användning av förädlade råvaror från skogen.  Det resulterade i bildandet av Jämtlands läns Energi AB, en organisation som haft stor betydelse i länets konvertering till alternativa bränslen. Detta bolag lever vidare som Energikontoret inom Region Jämtland Härjedalen.

Han aktualiserade vid olika tillfällen frågan om ett mer demokratiskt samarbete i regionala utvecklingsfrågor. Jag fick uppdraget att utreda och ta fram förslag om tänkbara lösningar. Ivar och dåvarande ordföranden i länets kommunförbund enades kring ett förslag om länsparlament, men fick kalla handen från landshövdingen. Hade man kunnat enas så hade länet kunnat bli en av de försöksregioner som utsågs 1999, femton år före tillkomsten av Region JH. Nu blev det i stället fyra andra län som fick bli föregångare.

Nils Eriksson   Sten Rentzhog