Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Ivar Zimmerman, Fagersta

Ivar Zimmerman föddes den 1 februari 1950 i Kälen, Krokoms kommun i Jämtland. Han avled efter en tids sjukdom på Köpings lasarett på kvällen den 30 maj 2020. Ivar är djupt saknad av familj, släkt och vänner.

Hans föräldrar var Axel och Eivor Svensson.  Mamman bor fortfarande kvar i hembyn. Efter skola i Rötviken, Hotagen och Föllinge, gjorde Ivar militärtjänsten vid A4 i Östersund. Sedan flyttade han till Stockholm där han först jobbade som lastbilschaufför.

Han gifte sig med Ewa Svensson från Fagersta och de tog då efternamnet Zimmerman efter Ivars morfar. 1979 föddes Ivars och Ewas tvillingar Jenny och Helena. 1981 byggde de en sommarstuga i i byn Bastmora, Fagersta, som är Ewas hembygd. Deras lediga tid delades under många år mellan Ivars hembygd i Jämtland och stugan i Bastmora. I mitten av 80-talet byggde familjen ut sommarstugan till ett större hus och de bosatte sig sedan permanent där.

I Jämtland fiskade Ivar mycket tillsammans med pappan och lillebror Göran. På somrarna blev det ofta fiske och övernattning vid de bästa fiskevattnen och runt påskhelgen åkte både barn och vuxna ut med snöskoter och njöt av vårsol, pimpelfiske och grillade falukorvsskivor med tunnbröd.

Barndomshemmet i Jämtland var en populär träffpunkt för många i Ivars släkt. Fisket och vildmarkslivet har alltid lockat många. Där ordnades också surströmmingskalas och släktträffar när någon i släkten skulle fira jämna år. Släkten hade flera duktiga musikanter som spelade dragspel, Ivar var en av dem som gärna bjöd festdeltagarna på glad dragspelsmusik.

Ivar tyckte mycket om att resa och upptäcka nya platser, både i stort och smått. Under ett par år åkte hela familjen runt i Europa i en folkvagnsbuss under semestern. Ivar och Ewa gjorde också en speciell resa på tu man hand till Israel. De seglade på Röda havet och snorklade bland koraller i Jordanien.

Ivar har alltid varit mycket händig och uppfinningsrik. I ungdomen byggde han på sin flakmoped med en hytt som gjorde att den blev uthärdlig att köra även när det var kallt, blåsigt och snöigt.

När tvillingarna var små byggde han också mycket åt dem, bilar och kasperteatrar. Så snart något gick sönder tog han itu med att laga det, det gällde allt från bilar till små elapparater. Ibland önskade familjen att han skulle misslyckas med att laga, så att de någon gång fick köpa nytt.

Ivar var alltid snäll och hjälpsam. I byn Bastmora blev han känd och uppskattad för att han gärna ställde upp och hjälpte till när något trasslade.

Ivar bodde kvar i huset i Bastmora tills han slutade sina dagar efter en tids sjukdom.

Irene Svensson, Ivars lillasyster