Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Jan Engström, Svenstavik

Jan lämnade oss lugnt och stilla i sitt hem den 6 november.

Annons

Jan hade tidigt ett intresse för fiske och att vistas ute i naturen. Östbergsbodarna blev en plats där han tillbringade tre somrar med att hjälpa Thea med diverse göromål, kärna smör, göra ost och hugga ved, men så fort det blev en stund över gick han ner till sjön och fiskade.

Efter skolan började Jan jobba på Rödins såg i Skanderåsen. Han fick många vänner och hittade ett intresse i dansen. Jan älskade att dansa och var en duktig dansare som åkte minst två gånger i veckan till olika ställen. Jan gjorde militärtjänstgöring på F4 och efter muck så överraskade han oss med att ta jobb på ett lastfartyg med rutt mellan Polen och svenska hamnar. Det blev två säsonger, sen återvände Jan och jobbade för Rödins såg igen och dansen blev åter hans lycka.

Jan blev tidigt mycket intresserad av jakt och sin första älg, tolv taggar, fälldes 1969 i skogarna runt Rätan. Jan tillhörde Skucku jaktlag så länge han bodde kvar.

Så träffade Jan Maj, med vilken han skapade ett hem och begåvades med två flickor, Marlene och Elisabeth och sedermera fem barnbarn som han älskade mer än något annat.

Jan drev eget företag ett antal år men drabbades tidigt av sjukdomen MS och avslutade företaget då orken avtog och han fick svårt med fokus.

Jan flyttade till Svenstavik där han köpte ett hus som han vårdade ömt, men sjukdomen gjorde att det blev allt svårare att göra det han ville och man såg att det plågade honom. Jan blev rullstolsburen sina sista 13 år, men han kämpade på och höll humöret uppe på ett bra sätt, även om det sista året blev jobbigt.

Vi kommer att minnas Jan som en fin broder och tänker på alla glada stunder med den årliga surströmmingsfesten och andra glada tillfällen som vi haft genom åren.

Syskonen