Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Jan Wikberg, Östersund

Jan Wikberg har som tidigare meddelats avlidit i en ålder av 85 år. Han sörjes närmast av barnen Anneli och Anders med familjer samt vännen Lillemor, som kom in i hans liv när han blivit änkeman och stöttade honom, särskilt under de senaste åren med sviktande hälsa

Jan fick ett långt, rikt och mycket omväxlande liv. Han växte upp i Skellefteå. Efter skolgången där, tog han anställning i ett rederi som seglade mellan Nordeuropa och Sydamerika som gav en ny spännande miljö. Efter värnplikten i marinen tog han värvning i flottan och utbildades till styrman. Han träffade Siv från Älmhult, gifte sig och bildade familj. Han sökte officersutbildning och efter officersexamen blev det sjötjänst på olika typer av torpedbåtar..

Efter kurser på Militärhögskolan flyttade familjen till Östersund för Jans tjänstgöring vid Milostaben i dess sjöoperativa avdelning. Efter några år tog Jan över som avdelningens chef. Under början av 80-talet fick han uppleva några dramatiska år genom intrång av främmande ubåtar i våra skärgårdar i Bottenhavet, där han var med och ledde spaningarna och insatserna för att avvisa besökarna. Jan kom att, med korta avbrott, stanna i Östersund resten av livet.

Under 80-talet var Jan något år chef för en patrullbåtsdivision och senare kurschef på militärhögskolans marina stabschefslinje.

1988 övertog Jan befattningen som chef för Malmö Marina Bevakningsområde. Arbetet innebar övervakning av Öresund, krigsplanläggning och ett brett samarbete med civila och statliga organisationer, något som passade Jan perfekt. Denna blev den sista befattningen i den marina karriären.

Jan var mycket social och efter pensioneringen 1995 kom han att ägna mycket av sina krafter åt politiken. Bland annat satt han i olika perioder i Östersunds kommunfullmäktige och var nämndeman i tingsrätten. Han var även kyrkopolitiker med plats i församlingens kyrkoråd och kyrkogårdsnämnd under många år.

Föreningslivet fick också Jans intresse. Det gjorde honom bland annat till ordförande i Medborgarskolan under några år. I kamratföreningen Flottans män var han i många år ordförande för dess avdelning i Nedre Norrland och även en tid vice ordförande i dess riksförbund

Friluftsliv i form av skidåkning, veckolånga fjällturer samt golf roade honom mycket. Liksom bridge och sällskapsspel. Några sommarveckor ute på Svartklubben vid Ålands hav gav fin kontakt med havet.

Han var även förtjust i att måla både i akvarell och olja. Ett annat av hans intressen var att arbeta i trä. Bland annat gjorde han ett dopaltare till kyrkan.

Jan var en skicklig officer och uppskattad i kamratkretsen. Han var även en glad och skojfrisk person, som spred mycken glädje omkring sig. Bridge och och sällskapsspel roade honom mycket.

Jan och Siv trivdes i Jämtland. Han var en jämte in i det sista. De av vännerna, som for förbi Östersund på väg till fjällen, kunde alltid räkna med stor gästfrihet från Jan och hans hustru Siv. Saknaden efter honom är stor.

Officerskamraterna Hans Mikaelsson, Sten Bredberg och Jan Munthe