Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Jananders Fridh, Hammarstrand

Sorg och glädje om vartannat, och intrycken är många, när jag får veta att min läromästare på journalistikens område, Jananders Fridh, Pålgård har, 90 år fyllda, lämnat skrivandet, fotograferandet och sitt Pålgård, Hammarstrand, som var hans kära hemby.

Jananders hämtade mig på Ragunda järnvägsstation nyårsdagen 1968 när jag som 23-åring skulle börja som aspirant på ÖP:s lokalredaktion i Hammarstrand. Han tog mig rakt in i yrket utan omsvep och krusiduller. ”Här är telefonen, det viktigaste arbetsredskapet, här är kameran och här är skrivmaskinen – ut och gör ett reportage…”! Ungefär så var introduktionen. Det kunde ha varit förödande för en osäker, finnig 23-åring utan erfarenheter, men det var bara det att det inte stannade med enbart kravet. Jananders, var den gode ledsagaren in i yrket som jag då så väl behövde.

Han fanns alltid till hands för att ge mig ärliga och uppriktiga kommentarer. Många var de sena kvällar när jag varit ute på något uppdrag, kom till redaktionen, satt och våndades med orden till någon artikel på områden som jag hade liten kännedom om, ringde då upp honom och fick konkreta råd på vettiga ändringar! Jag kunde alltid - och till att börja med var det ett krav - ringa honom vid vilken tid som helst på dygnet. Detta gjorde att jag allteftersom blev säkrare och säkrare på mina ordval och uttryckssätt. Bättre vägledning in i journalistyrket kunde jag inte ha fått.

Jananders var den hembygdstrogne lokalredaktören personifierad. Han hade god kännedom om östjämtarna, hade ett imponerande kontaktnät och lätt för att få kontakt med uppgiftslämnare. Han var intresserad medlem i många föreningssammanhang, körde rally, var aktiv i föreningen Norden, Lionsmedlem, deltidsbrandman och återkommande medverkade han i Ragunda hembygdsförenings årsskrift Ravund med initierade artiklar om gamla tider. Dessutom en centralfigur under sextio- och sjuttiotalens stora internationella rodeltävlingar i Kullstabacken, där han bland annat skötte marknadsföringen.

Vi arbetade tillsammans under tre års tid, men vänskapen gjorde att vi har hållit kontakten under alla år sedan dess. Senast vid hans 89-årsdag 2019 i hemmet i Pålgård där han och frun Tuija Änkilä Fridh tog emot.

Jag kommer att minnas honom med stor värme. Frid över hans minne!

Erik O. Sjödin, Kramfors