Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord: Kaj Norrby, Stockholm

Kaj Norrby, distriktsläkare, Hoverberg och Stockholm, har avlidit i en ålder av 76 år. Han efterlämnar hustrun Ingmari samt 5 barn med familjer.

Annons

Uppvuxen i en prästsläkt i Stockholm kom Kaj som distriktsläkare till Hoverberg vid Storsjöns södra spets. Familjen flyttade in i den gamla provinsialläkarbostaden, med mottagningen i huset, tills en ny hälsocentral i Svenstavik blev klar. Kaj nådde snart utanför det egna distriktet. Med sitt kloka trygga sätt och sin förmåga att både lyssna och tala väl, blev han Jämtlands egen radiodoktor. I lokalradion lugnade, tröstade och förklarade han både stort och smått.

Kaj blev även en visionär primärvårdsöverläkare i Jämtlands läns landsting. Samhällsmedicinska frågor engagerade. Kaj förespråkade tidigt ett större fokus på förebyggande arbete inom en utbyggd primärvård. Han gav kurser i ämnen som glesbygdsmedicin och ledarskap. Han medverkade till en FoU-policy, som stimulerade forskning och utveckling i alla personalkategorier.

En särskild styrka hos Kaj var hans förmåga att samtala. Inte bara enskilt utan även i större grupper. Breda kunskaper i teologi, filosofi och humaniora utnyttjades. Många gånger kom han med en lika oväntad som välfunnen liknelse eller förklaring, ”Inget nytt under solen”. Kaj kunde påminna oss om detta. Inte klandrande men som ett bidrag till vår egen insikt och många gånger en klok vägledning. Som handledare för yngre kollegor var han gladlynt, positiv och stöttande.

Efter flytten åter till Stockholm arbetade Kaj periodvis med stresshantering. In i det sista författade han.

Kaj älskade kultur och friluftsliv, musik, skidor i fjällen eller paddling i skärgården. Stugan på Blidö, dit Kaj helst reste per ångbåt, var ett ställe för både återhämtning och inspiration.

Jämtland minns Kaj Norrby. Våra tankar går nu till Ingmari och den stora familjen.

Mats Bauer

Olof Englund

Dagrun Lihnell

Annons