Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Kalle Eliasson, Mörsil

Vår älskade pappa, ”farsan” eller Kalle har hastigt somnat in i en ålder av 74 år.

Han föddes 29 januari 1946 i Stockholm men växte upp i Sällsjö. Alla berättelser om byskolan, fisket, jakten och Sällsjöbygget men framförallt profilerna i byn finns levande i våra minnen och vittnar om en glad och händelserik barndom.

I början på 70-talet träffade han Maud som han fick fyra barn med. Maud hade två söner sedan tidigare så familjen blev stor och glädjeämnena många. 1973 köpte Kalle den gamla släktgården Åsan i Mörsil. Familjen, gården och hembygdens väl och ve följde honom sedan resten av livet.

Förutom gårdens sysslor med hus, jord och skog så arbetade Kalle en tid som lärare. Många är de historier som hans elever kan återge och de vittnar alla om en sträng men kärleksfull magister.

Han jobbade även som snickare och var med och byggde i både Östersund och Åre. Tiden i Åre, när Björnen, Tegefjäll och Fjällbyn växte fram kantades av många glada minnen från fikarasterna och stunderna på Glada Hörnan, Åre bageri och Café Villan.  

Man kan nog säga att Kalle var en mångsysslare. Alltid uppdaterad på både större och mindre händelser i Mörsil och omvärlden via många timmars lyssnande på radions P1 och resorna runt världen. Tillsammans med familjen eller bästa kompisen Ulrich besöktes både stad och vildmark. Tågresan till Peking och äventyret på Grönland har bidragit till många timmars berättelser. Han hade en fantastisk förmåga att lägga märke till och minnas detaljer och se det komiska i olika situationer.

På senare år byggdes Fristånna, senare Mörsilgrillen, där Maud med Kalles assistans under många år serverade mat, historier och sällskap. 

Stugan i Stortjärn är ett kapitel för sig. Där bilade han varje stock, slog i varje spik och skruvade varje skruv. Stolt betraktar vi hans hantverkskunnande.

2007 överlät Kalle släktgården till nästa generation men engagemanget i fiske- och vägföreningar fortsatte. Intresset för jakten tillsammans med barnen, bärplockning och fiske var stort och han byggde sitt sista älgpass i juli.      

Han var en regelbunden och trogen besökare på Ica och OKQ8, där han som bekant alltid backade in bilen för att lätt kunna köra ut.

Nattliga eftersök, ständiga små byggprojekt, samvaron med familjen och älskade hunden Toppen följde honom in i det allra sista.

Kalle brydde sig inte bara om sina närmsta utan var väldigt mån om andra och ställde alltid upp närhelst du ringde. Han älskade att laga och bjuda på mat och förmedlade sin kärlek genom en bit nyrökt kött, en burk inlagd sill eller en flaska nykokt saft.

Något han verkligen prioriterade var hans älskade barnbarn som han redan från spädbarnstiden gärna passade och skötte om.

Vi kommer sakna dig och ditt stora hjärta enormt mycket och minnas dig med så mycket glädje! 

Familjen