Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Kalle Jansson, Brunflo

Kalle har lämnat oss – sin kära familj och oss spelvänner. Kalle var allt igenom en fin, klok och snäll person – snäll i dess bästa betydelse. Alla tyckte om Kalle och han lämnar ett stort tomrum efter sig. Han förhävde sig inte och visste nog inte fullt ut hur älskad och beundrad han var.

Kalle bestod av musik! Han växte upp i en musikalisk familj. Hans far byggde orglar i Erikssons orgelfabrik i Östersund. Alla i syskonskaran, nio stycken, var musikaliska och det var mycket sång och musik i hemmet. Kalle trakterade många olika instrument.

Han började så småningom spela fiol och övergick till att bygga fioler. 17 stycken blev det som nu finns hemma hos Bibban och hos barn och barnbarn som också ärvt Kalles musikalitet. Sonen Ulf ville en gång köpa en Hardangerfela, men den var mycket dyr så Kalle föreslog att han skulle bygga en till Ulf i stället. Vilket han också gjorde!

I mogen ålder började Kalle spela durspel och dragspel. Såväl Kalle, som hustru Bibban och dotter Eva skaffade sig varsitt durspel och lärde sig spela. Några år därefter började Kalle också spela dragspel. Kalle var en mycket skicklig musiker. Han förstod instrumenten och spelade nästan aldrig fel.

Många är de som Kalle har lärt att spela durspel. Han var en tålmodig och uppmuntrande lärare och många av de som i dag är durspelare här i Jämtland har gått i lära hos Kalle och känner stor tacksamhet.

Kalle var också kompositör. Han har komponerat flera fina låtar, till exempel ”Mohammeds polska”, ”Pappersvalsen” och ”Kvennan mazurka”. Han har tecknat ner, det vill säga överfört flera låtar till noter.

I musiksammanhang är Kalle och livskamrat Bibban ett begrepp. De fick 69 fina år tillsammans. De hade ett rikt liv med musik och många, långa och spännande resor till främmande exotiska länder i Toyota-bussen som Kalle inredde till en husbil. Durspelen var alltid med på resorna.

Vi saknar Kalle. Och är tacksamma att ha fått lära känna honom, ha honom som spelkamrat och njuta av hans musik. Vi kommer att minnas Kalle med värme.

Harriet Svaleryd

Jämtbälgen