Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Karin Jönsson, Brunflo

Min kära mor, vår farmor och gammelfarmor Karin Jönsson, Brunflo har avlidit 8 dagar före sin 88-årsdag.

Hon var född i den lilla byn Lagmanslandet, Brunflo där hon bodde sina första år. 1931 flyttade hon med sin mamma och två yngre bröder till Lunne, Brunflo och började skolan i Hälle och därefter på Lövberget. Karin var duktig i skolan och hennes betyg uppvisade många stora A. Hon konfirmerades 1941 i Brunflo kyrka. Karins fyra första arbeten var som hembiträde hos familjen Elimar Svensson, Optand, Nils Persson, Sikås, Gunnar Johansson, Grytan och Boström i Östersund. Sedan fick Karin arbete som kallskänka på Restaurang Jämtstugan. Efteråt blev det biträde i några korvbarer och Pressbyrån. Sista jobbet var som administratör vid blodcentralen, lasarettet Östersund.

1943 träffade Karin sin blivande make Anders Jönsson, Håkansta. De gifte sig i Brunflo prästgård annandag jul 1944. Makarna fick två söner, Börje och Jan. Tyvärr drabbades Karin av polio 1945. Sviterna av sjukdomen gjorde henne delvis förlamad i båda benen, men trots detta kunde hon sköta hemmet och klarade av att arbeta. Hon fick själv ta sig till stora vägen med hjälp av spark och kryckor för att ta bussen in till arbetet i stan och där maken hämtade henne på kvällen. Maken jobbade på en glasmästerifirma och senare skaffade han eget där även Karin hjälpte till.

Makarna bodde i en stuga på hans föräldragård innan de flyttade in till Östersund. 1973 började de bygga en sommarstuga nere vid sjön Noren i Sundsjö. Där lade de ner mycket arbete då marken var stenig och full av ris efter avverkning. Resultatet blev ett fint sommarställe med två byggnader och nere vid sjön låg deras roddbåt som ofta användes till fisketurer. Deras intresse för blommor syntes överallt på tomten. Många var de semesterresor de företog till Norge och inom landet.

1983 flyttade de tillbaka till makens hemgård i en nybyggd villa. Tyvärr drabbades hon av en stor sorg 1985 då sonen Jan drabbades av hjärnblödning och dog strax efter sin 40-årsdag.

Efter pensioneringen fick Karin mer tid till sitt stora intresse, handarbete av olika slag. Många har fått ta del av hennes noggrant tillverkade dukar, vantar, sockar och virkade överkast. Maken snickrade fina brudkistor och andra små kistor och skåp som Karin målade fint. 1998 blev Karin änka men bodde kvar i sitt hus till hösten 2000. Då flyttade hon till en lägenhet på ett serviceboende i Brunflo. Där trivdes hon gott från första dagen med sin katt Pelle. Hon fick även följa med sin son och sonhustru på en resa till Cypern. Karin fick fyra barnbarn och tre barnbarnsbarn.

Sonen Börje