Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Kent Sjödin, Optand

Betongkonstnären Kent Sjödin från Optand har hastigt avlidit 66 år gammal.

Han föddes i Östersund och växte upp på Brunflovägen. Gick verkstadsskolan som ung och arbetade som byggnadsarbetare hela sitt yrkesliv. Under början av 80-talet började han tillvarata överbliven betong och gjuta betongskulpturer. Den första han göt var en kopia av runstenen på Frösön.

Vårvintern 2000 brann hans hus i Optand och fick rivas helt och hållet. Det var ett hårt slag, särskilt eftersom han tyckte om djur och miste såväl fåglar som favoritkatten Kompis. Han fick så småningom ett nytt hus och verkade tillfreds.

Som barn hade Kent polio vilket ledde till att han hade begränsad rörlighet i högra armen och benet. För att inte bli sämre sålde han bilen och började springa och motionera i stor utsträckning. Han deltog i 70 maratonlopp världen över, sprang Sankt Olofsloppet, Gå till Lit, Dundertrampen med mera. Han cyklade även Jämthjulingen 46 gånger.

Kent jobbade mycket ute i trädgården med ved och olika odlingar. På fritiden målade han också tavlor, tillverkade små och stora statyer i betong, bakade kakor, kokade saft och äppelmos, samt umgicks med familjen. Han arrangerade i många år Optandsjoggen, ett kort motionslopp, uppskattat av grannar och vänner med hembakat, medalj- och prisutdelning.

Kent gjorde många resor bland annat för att hälsa på sin ena dotter i Australien, men trivdes bäst på sin gård i Optand. Hälsan var ett stort bekymmer för honom. Han ville inte bli gammal och sjuk.

Kent sörjs närmast av döttrarna Liselotte, Naranja och Wicktoria med familjer, mamma Elsie, samt brodern Pär med familj.