Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Kerstin Ermebrant, Tännäs

Primärvårdens orädda och outtröttliga förkämpe, Kerstin Ermebrant, avled den 22 februari 2018.

Det är med stor sorg vi nås av nyheten att vår kollega, den pensionerade distriktsläkaren Kerstin Ermebrant, Tännäs, har efter en kort tids sjukdom avlidit i en ålder av 75 år. Hon efterlämnar maken Lennart och två söner med familj.

Att beskriva Kerstin Ermebrant är inte helt enkelt, hon var en profil och på många sätt förebild och föregångare; alltid orädd, energisk, färgstark, och frispråkig. Kort sagt, hon var den totala motsatsen till slätstruken!

Kerstin flög ofta själv i sitt lilla flygplan till möten i väderlekar när många andra skulle stannat på backen, och kunde ofta dra hårresande historier från Härjedalen och sina många resor.

Än in i det sista höll Kerstin fanan högt och ångan uppe, med ett starkt fackligt engagemang i både Jämtlands läns läkarförening och Svenska distriktsläkarföreningen. Kerstin har i 40 år outtröttligt kämpat för en stark primärvård som är rustad att möta befolkningens behov av basal hälso- och sjukvård. Visionen har alltid varit att primärvården ska ges möjlighet att ta hand om befolkningen under alla faser i livet - från vaggan till döden. Detta har präglat Kerstins eget arbete som distriktsläkare i Härjedalen, hennes tid som chef för Brunflo hälsocentral och inte minst Kerstins starka fackliga engagemang.

Kerstins fackliga engagemang inleddes tidigt, redan i slutet på 60 talet, då hon som ung underläkare överväldigades av de dåliga arbetsvillkoren.

1971 flyttade Kerstin från Stockholm till Fagersta och blev provinsialläkare. Kerstin valdes in i Svenska distriktläkarföreningen 1978 och blev den första kvinnliga ordföranden i en yrkesförening i Läkarförbundet 1984. Kerstin var en av förkämparna för att höja allmänläkarens status, vilket bidrog till att allmänmedicin blev utsedd till egen specialitet 1981 av Socialstyrelsen. I slutet på 70-talet drev Kerstin också en tidsstudie som resulterade i att det behövs en heltidsarbetande distriktsläkare på 1500 invånare för att täcka behovet av basal hälso- och sjukvård. Detta är i dag en nationell målsättning.

På 90-talet flyttade Kerstin med familj till Tännäs. Hon värvades snabbt till den lokala läkarföreningen i Jämtland samt Distriktläkarföreningen i Jämtland. Hon har varit ordförande i Distriktläkarföreningen i Jämtland upprepade omgångar sedan dess och har varit en tuff förhandlare för Läkarföreningen i Jämtland.

Kerstin Ermebrant lämnar ett stort tomrum efter sig i distriktläkarkåren i Jämtland och Härjedalen, i Distriktläkarföreningens styrelse och Läkarföreningens styrelse.

För Jämtlands läns läkarförening och Jämtlands distriktläkarförening

Annika Östling och Sara Sehlstedt