Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Kjell Jönsson, Östersund, 87 år

Vår pappa, Kjell Jönsson, har avlidit i en ålder av 87 år.

Pappa föddes på gården Hugsnäset, Sundsjö socken år 1926. Han var son till Anna och Algot Jönsson, och den äldste av tre barn.

Under sin uppväxt fick pappa hjälpa till hemma på gården med jordbruket, fäbodvalls sysslor, köra virke i skogen och arbeta med kolmilor. Efter att ha gått Birka Folkhögskola och Torsta Lantmannaskola blev det praktik hos Skogsvårdsstyrelsen i Stockholms län. Under praktiktiden i Rö träffade pappa vår mamma Aina. De bosatte sig i Rö men när pappa 1957 blev klar med studierna på Bispgårdens skogsskola och Gammelkroppa kolarskola gick flyttlasset till Överhogdal och en tjänst som skogvaktare hos Bergvik & Ala, sedemera Stora Skog. Arbetet i skogen utfördes då av huggare och virket kördes fram med häst till Hoaån. Under våren var det några hektiska veckor när flottningen började och detta finns kvar på film då ett av pappas stora intresse var att dokumentera dåtidens skogsbruk.

Då de lediga helgerna kom styrdes kosan mot Hugsnäset för att hjälpa sin mamma, som tidigt blev änka, med gårdssysslor och skogsbruk.

Pappa värnade om Överhogdals bygden och var en drivande kraft när bygdegården återuppbyggdes efter en brand. Forngården var ett annat projekt som engagerade honom.

Pappa blev kvar i företaget i 34 år och några år efter pensioneringen flyttade våra föräldrar till Gällö. Nu kom de närmare pappas barndomshem, Hugsnäset, som alltid hade en speciell plats i hans hjärta. Till pappas stora glädje övertog yngsta dottern Inger Hugsnäset och sonen Anders tillhörande fäbodvall.

Idrott var något som pappa var mycket intresserad av. Han tävlade själv i friidrott i unga år och åkte även skidor, bland annat Flyktingloppet.

Som 55-åring började pappa åka slalom för att kunna följa med barnbarnen till fjällen. Pappa hade en stark fysik. Arbetskamrater vittnade om hans uthållighet när de vandrade i timtal genom myr- och skogsmark. Ett annat intresse var älgjakten på Vitvattskölen. Samvaron tillsammans med jaktkamraterna i stugan på Kölvallen var något som pappa ofta berättade om och mindes med glädje.

År 2002 flyttade våra föräldrar till en lägenhet i Östersund. Under stor del av året vistades de i sommarstugan som han själv byggde på Hugsnäset. Pappa blev omtalad för sin stora arbetskapacitet, driftighet, pålitlighet och hederlighet, något som genomsyrade hans helhetssyn på livet.

Pappa var mycket mån om vår mamma, om oss barn och barnbarn och fick även uppleva att bli gammelfarfar till lilla Olivia, 4 månader.

Trots att pappa var sjuklig det sista året så kunde han tack vare god omvårdnad av vår mamma, hemtjänsten i Odensala och Storsjögläntan bo kvar hemma till kort tid före hans bortgång.

Vår pappa finns inte längre, saknaden är stor.

Barnen Ing-Marie, Anders och Inger